Дисквалифицираният от участие в наградите Оскар филм ''Майка'' взе голямата награда ''Златна роза''

OFFNews 30 септември 2022 в 07:52 9431 0

Майка

Снимка Майка

Майка

Филмът "Майка" на режисьорката Зорница София получи голямата награда "Златната роза" на 40-ото издание на Фестивала на българския игрален филм във Варна снощи.

Припомняме, че филмът бе българското предложение за чуждоезичен филм на наградите "Оскар", но бе дисквалифициран поради изискването за съотношение между английска и неанглийска реч.

На вчерашната церемония режисьорката Зорница София благодари на Елена Панайотова - жената, върху чиято лична история е написан сценарият на "Майка", съобщава БТА.

„Майка“ донесе награда за женска роля на актрисата Дария Симеонова и награда за операторското майсторство на оператора Крум Родригес.

Пълнометражният филм "Шекспир като куче" на режисьорът и актьор Валери Йорданов бе другият голям победител и получи награди за сценарий и за режисура, а актьорите Владислав Стоименов и Васил Илиев - за мъжка роля. Филмът на Валери Йорданов получи и наградата „Варна“.

Отличието за дебют бе връчено на Орлин Милчев (Атила) за неговият филм "Изкуството да падаш"

Журито за пълнометражни филми връчи своята специална награда на „Пролетно равноденствие“ със сценарист Красимир Крумов-Грец, режисьор Иван Павлов, оператор Емил Христов и актьори Светлана Янчева и Ивайло Христов. Това бе изборът и на Гилдия „Критика“, съобщават още от БТА.

„Златна роза“ за късометражен филм получи „Празник“ на Антония Милчева, в категорията бяха раздадени още две награди - за режисура на Александър Милушев за „1999“ и за операторско майсторство на Йоанна Хаджииванчева за „Откъснати“. Наградата на кинокритиката бе за „Vox populi” на режисьорката Тянита Ганчева.

Детският филм „Случаят Тесла“ на Андрей Хаджииванов пък получи наградата на публиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови