Дензъл Уошингтън с награда за цялостно творчество

ОFFNews 07 юни 2019 в 14:36 3731 0

Двукратният носител на "Оскар" Дензъл Уошингтън бе удостоен с едно от най-големите признания в Холивуд - наградата за цялостно творчество на Американския филмов институт, съобщава БГНЕС. 

Наградата, наричана "Най-висока чест за кариера в киното" му бе връчена на специално събитие в "Долби тиътър" в Лос Анджелис, което събра и много от големите имена в киното, събрали се да поздравят и изкажат уважението си към актьора. 

Малкият елит на Холивуд от водещите чернокожи творци отдаде почит на кариерата на Уошингтън. На сцената излязоха Морган Фриймън, Джейми Фокс и Махершала Али, както и звездите от „Черната пантера” Чадуик Босман и Майкъл Б. Джордан.

"Ти проправи пътя. Ти ни показа пътя. Но това, което е наистина монументално, е, че твоето влияние, твоят обсег, излизат извън расата. Ние сме тук, защото стоим на раменете на гигант", каза Али.

„Няма „Черна пантера” без Дензъл Уошингтън", каза Босман, имайки предвид първия филм на Marvel Studios с чернокож супергерой.

Уошингтън е един от четирите цветнокожи звезди, спечелили "Оскар" за най-добър актьор. Той грабна приза за най-добра второстепенна роля за епоса на американската гражданска война "Слава" (1989) и статуетка за най-добра роля за образа на лошото ченге в криминалния трилър на Антоан Фукуа "Ден за обучение" (2001).

Един от най-разнообразните актьори в киното е получил признание за много свои роли, сред които тези във филмите "Man on Fire", "American Gangster" и "Remember the Titans". Уошингтън изигра и американския мюсюлмански свещеник и защитник на гражданските права Малкълм Икс в биографичния филми на Лий от 1992 г.

Други неотдавнашни носители на годишната награда за цялостно творчество на AFI са Джордж Клуни, Ал Пачино и Мерил Стрийп. Морган Фрийман и Сидни Поатие също бяха почетени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови