Четиримата пианисти с концерт в Словения

ОFFNews Последна промяна на 02 май 2017 в 16:48 2890 0

Броени дни преди дългоочаквания концерт в зала 1 на НДК джазът ще срещне класиката на четири рояла, но този път извън пределите на България.

Четиримата пианисти – Иван Янъков, Георги Черкин, Аангел Заберски-син и Живка Петров ще зарадват словенската публика с голям концерт на 22 май. 

Словенската публика ще стане свидетел на уникални интерпретации и аранжименти на любими класически и джаз произведения, изпълнени от четирима от най-добрите български пианисти.

Иван Янъков, който стои в основата на проекта „Четиримата пианисти“, споделя, че в различните държави публиката реагира по различен начин на класическите концерти. „Личи си публиката, идваща от култура с богати музикални традиции. Бил съм в най-големите зали по света – и като слушател в някои от тях, и като изпълнител. Невероятно е как “научената” публика реагира! Те като че ли знаят коя ще е следващата нота.“

Водещото в проекта „Четиримата пианисти” е предизвикателството на музикалната импровизация. „Интересно е как „на място“ решаваме кое може да се смени, скъси, размени. Често нямаме точно написани ноти, т.е. “нота по нота” – нещо, на което повечето класически музиканти са свикнали в днешно време. Ние залагаме на моментното вдъхновение“, споделя Янъков.
В София пианистите ще свирят на 31 май в зала 1 на НДК. Специалната изненада за зрителите ще бъде включването на филмова музика в драматургията на музикалното шоу. Най-големият от световните композитори – Джон Уилямс ще бъде представен с „Междузвездни войни“ в аранжимент на Георги Черкин, а песента „Замълчи, замълчи“ на Петър Ступел, към филма „Любимец 13“ ще бъде представена от Живко Петров.

Както у нас, така и в Любляна, в концерта ще се включат още Димитър Семов – барабани и Борис Таслев – контрабас.

Билети за концерта в НДК са на цени от 20, 30, 40, 50 лв. За деца под 12 г. билетът е 10 лв., а с 20% намаление ще се ползват ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !