Без квоти за българска музика в телевизиите и радиата

Венци Мицов 28 май 2020 в 18:48 5692 0

Парламентарната комисия за култура и медии не одобри двата проекта за промени в Закона за радиото и телевизията, внесени в Народното събрание от Обединените патриоти - за квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир и за противодействие на дезинформацията в интернет. 

Проектът за квотите бе отхвърлен с 13 "въздържали се" и само двама гласували "за".

"Докато не решим кои са лостовете, къде е границата, как да не накърним интересите, не можем да направим крачка към законодателните уредби, не е редно. Да се надяваме, че през септември ще можем на европейско ниво да обсъдим този въпрос и да намерим европейски форми и мерки за борба срещу фалшивите новини“, заяви по време на заседанието председателят на комисията и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

Припомняме, че инициативата за квоти за българска музика в радиата и телевизиите бе обявена от организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права "Музикаутор" на 12 февруари на нарочна пресконференция, на която бе представено и проучване на "Алфа рисърч" - "Обществена нагласа към българската музика", поръчано специално от дружеството.

В проучването на въпроса "Какви очаквания имате за среден брой пускани български музикални произведения в медиите" с "категорично да" отговориха 24.7 процента от анкетираните, а с "по-скоро да" - 47.6 процента. А на въпроса за предпочитанията на българите към българската и чуждестранната музика в медиите имаше 41.7%, заявили категорично интерес към българската музика, и 43.9 на сто, за които това няма значение. 

Малко след старта на инициативата на "Музикаутор" коалицията "Обединени патриоти" припозна идеята и внесе в Народното събрание свой проект за промяна в закона, която налагаше тези квоти, като дори бяха предвидени глоби и рестрикции за неспазване на квотите - от 5000 до 20 000 лева.

Идеята за квотите срещна категорична съпротива от страна на Асоциация на българските радио - и телевизионни оператори (АБРО).

Предложението на ОП бе медиите да отделят една трета от ефирното си музикално време извън филми, новини, реклами и спортни предавания, за творби, родно производство. Това трябваше да се случва в часовия диапазон между 06 и 22 ч., като половината от българската музика следва да бъде изпълнена и на родния ни език.

„Ако приемем този законопроект, ще трябва силово през закона да наложим на радиата и телевизиите квотен модел въпреки тяхната воля, изразена в различните становища", заяви по време на заседанието на комисията Тома Биков от ГЕРБ.

Свое предложение имаха и БСП, които изтъкнаха и на днешното обсъждане в парламентарната комисия, че медиите трябва да бъдат стимулирани, а не принуждавани да пускат българска музика. През февруари тяхното предложение бе субсидията, която БНТ и БНР получават от държавата, да е изрично записана в Закона за радио и телевизията и да бъде обвързана с Брутния вътрешен продукт на страната, както и да се създаде т.нар. фонд Радио и телевизия, който да е задължен да отделя по 5% от общите си постъпления годишно за определени доставчици.

Все още няма реакция от страна на Музикаутор, които бяха основния генератор на идеята за квоти за българска музика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови