"Белгийският крал" стана първият филм, специално дублиран за незрящи хора

На 27 април от 17.00 часа в Дома на киното е първата по рода си прожекция у нас за незряща публика

ОFFNews Последна промяна на 24 април 2017 в 12:50 2688 0

„Кино за незрящи” е проект на София Филм Фест, който има за цел да се разгърне в постоянна инициатива, за да могат хората с ограничено зрение да припознаят киното в своя живот. Тревожен е фактът, че много малък процент от незрящите хора са влизали някога в киносалон. Това е на път да се промени - благодарение на усилията на организаторите все повече филми ще бъдат технически адаптирани.

През месец март, по време на 21-вия София Филм Фест, за първи път бяха показани два филма, тематично свързани с живота на хора, които са загубили зрението си. Прожекциите бяха експериментални, като в реализирането им се включиха актьори, четящи на живо в залата диалога между героите, както и обяснителния текст между репликите, за да могат незрящите да си представят сцените и детайлите в тях възможно най-добре.

„Белгийският крал” е първият филм в България, който е дублиран по специален начин, чрез което става достъпен за хора с нарушено зрение. 

Филмът е пародия на документален роуд муви, в който един крал се събужда за реалния свят. В ролята на краля е белгийският актьор Петер Ван ден Бегин („Петият сезон”). Останалите главни роли се изпълняват от Брюно Жорис („Петият сезон”), Титус де Воогт („Steve + Sky”), Люси Дебе („Melody”). Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби. Холандският режисьор Питер ван дер Хауен е в ролята на документалиста Дънкан Лойд, а сръбският актьор Горан Радакович е снайперист от Сараево и любител на птиците.

„Белгийският крал” е заснет почти изцяло в България, в него участва истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове - „Мистерията на българските гласове”, „Филип Кутев”, квартет „Славей”, както и двама ученика от Училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл” в София. Именно ученици от това училище ще бъдат в залата на Дома на киното на 27 април, за да се срещнат с филма, събрал най-много зрители по време на 21-вото издание на София Филм Фест. 

Билетите за незрящи са на преференциална цена от 5 лв., за всички останали билетите са на цена от 7 лв.

Посетете събитието във Фейсбук, където ще получите повече информация за филма.