Българският филм Ага взе голямата награда на фестивала в Сараево

OFFNews 17 август 2018 в 07:36 3767 0

Българският филм Ага взе голямата награда на фестивала в Сараево

Филмът "Ага" на българския режисьор Милко Лазаров бе отличен за най-добър игрален филм на 24-ия Филмов фестивал в Сараево. Лентата е копродукция с БНТ.

Четиричленното жури, оглавявано от иранския режисьор Асгар Фаради, присъди приза "Сърцето на Сараево" на българския филм "Ага".

Сюжетът е с фокус върху семейството и начина, по който модерният свят променя нашите взаимоотношения. Това е една вълнуваща история за ескимосите Нанук и Седна, които мечтаят да се съберат с дъщеря си Ага.

"Ага" имаше своята световна премиера тази година на "Берлинале", като по този начин български филм се завърна в основната програма на фестивала след пауза от 29 години.

След дебюта си с "Отчуждение" през 2013-а, „Ага“ е вторият пълнометражен филм на Милко Лазаров.

На филмовия фестивал в Сараево тази година бяха представени 266 филма от 56 държави.

С приза най-добър актьор беше отличен хърватският актьор Леон Лучев за ролята му в "The Load movie", а най-добра актриса стана унгарката София Замоси за играта ѝ в "One Day". Наградата за най-добър късометражен филм отиде при босненския режисьор Ермин Браво за филма му "Breath".

"Почетното сърце на Сараево" бе връчено на турския режисьор Нури Билге Джейлан и на босненеца Нияз Хастор за приноса им към филмовата индустрия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови