Българска радиопиеса се състезава на фестивал в Англия

OFFNews 26 февруари 2016 в 15:57 4005 0

Българската продукция „Холстомер” ("Kholstomer") влезе в програмата на един от най-престижните международни фестивали на радиодрамата – "UK Radio Drama Festival".

Второто издание на форума се провежда в Хърн Бей, Кентърбъри (Великобритания) от 22 до 27 февруари. В него 40 радиодраматизации от 16 страни, изпълнени на 13 езика, ще се състезават за призовете на журито и публиката, като голямата награда е в размер на 3000 британски лири.

Радиопиесата „Холстомер”, продуцирана от Програма „Христо Ботев” на БНР, е драматизация по едноименната повест на Лев Толстой. Автор на сценичната и аудио версия, режисьор и изпълнител е актьорът Веселин Мезеклиев. Редактор е Петър Маринков, а звукорежисьори са Константин Райдовски и Димитър Василев.

„Холстомер” идва, след като Веселин Мезеклиев вече изигра с голям успех и на театралната сцена едноименния си моноспектакъл с името „Холстомер. Историята на един кон”. В него изразните средства са поместени в онази равнина, в която изпъкват ясно бруталните отношения между живи същества, описани в прочутата повест на Толстой, чувства, съпреживявани и днес с примес от горчиви предчувствия за бъдещето.

След като премина предварителната селекция, „Холстомер” влезе в програмата на категорията „Пълнометражна радиодрама” и тази сутрин точно в 10:10 часа местно време бе нейното прослушване от жури, участници и наблюдатели.

Можете да чуете и гласувате за българския участник във фестивала всеки ден до 27 февруари на този онлайн адрес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови