Александър Морфов остава режисьор в Народния театър

OFFNews 02 март 2023 в 19:13 7683 5

Александър Морфов

Снимка Личен профил във Facebook

Александър Морфов

Александър Морфов остава режисьор в Народния театър "Иван Вазов", обяви министърът на културата Найден Тодоров пред бТВ.

Той поясни, че Морфов няма да бъде главен режисьор, но с друга заповед се е съгласил неговите постановки да се играят в театъра.

По-рано днес над 200 души протестираха пред Министерство на културата в защита на Морфов, след като стана ясно, че е уволнен дисциплинарно от директора на театър Васил Василев. По време на протеста Василев даде пресконференция, на която обяви, че уволнил главния режисьор, за да "спаси театъра". На въпрос колко често представления на Морфов се играят в театъра, Василев не отговори конкретно, а само че Народният театър носи името "Иван Вазов", а не "Александър Морфов". 

"Юридически казус няма", обясни министърът. Тодоров се е запознал с мотивите за уволнението на Александър Морфов.

Според него в заповедта няма противоречия. Морфов освобождава само административната длъжност в театъра.

"Аз виждам един много голям режисьор, който е уволнен дисциплинарно и това за мен е проблем като човек. Но не виждам нарушение в закона. Александър Морфов остава режисьор и той винаги е бил такъв и спектаклите му, според всичко, което аз знам, ще продължават да се играят в Народния театър", каза Найден Тодоров.

От няколко месеца в театъра се вихри скандал между Морфов и бившия пиар на Ахмед Доган Велислава Кръстева, която допреди няколко дни беше и пиар на Народния театър. В края на октомври Морфов надраска по вратата на офиса на Кръстева надписи "ДПС", "Връзки с обществеността ДПС" и "Изчезвай".

Последваха множество оставки в театъра, обществено възмущение, но както имаше подкрепа за Морфов, така и за ръководството на театъра в лицето на директора Василев Василев. През декември той сформира специална комисия, която да разследва случая, като да иззема показания и видеозаписи от служителите на Народния театър. През януари Морфов пак писа по вратата на Кръстева.

В крайна сметка в понеделник Василев уволни дисцплинарно Морфов заради "уронване на авторитета и престижа на директора на театъра", а на свой ред Кръстева обяви, че напуска Народния театър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

110

5

Перпендикуляр

03.03 2023 в 16:00

Winter is Coming. Всяка визуална прилика с герои от познат сериал не е случайна.

110

4

Перпендикуляр

03.03 2023 в 08:46

Поставянето на такива като Морфов в центъра на общественото внимание винаги ме връща към един въпрос: Как така тези гении са дипломирани актьори-кукловоди или режисьори куклен театър/Морфов/, а не са учили актьорско майсторство или театрална режисура? Това ми прилича на промъкване през задната врата с всички сили и средства и най-вече с безогледна арогантност и стъпкване на колеги и конкуренти. Следва самоканонизиране. Добре, че в болниците няма самопровъзгласили се хирурзи с дипломи за физиотерапевти. Засега.

2

3

br.bravo

03.03 2023 в 07:38

Споко бе този гений алкохолен и правилно партийно ориентиран продължава да е на щат в театър Ленком -Масква https://lenkom.ru/staffs/category/5

1236

2

БотоксПутю

02.03 2023 в 22:10

Уволнен дисциплинарно, но остава режисьор?

"В основата на всяко дисциплинарно наказание стои виновното неизпълнение на трудови задължения, представляващо дисциплинарно нарушение. Когато се касае за дисциплинарно уволнение то се налага за тежки нарушения на трудовата дисциплина."

Излиза, че са му сменили наказанието например - само с мъмрене пред трудовия колектив?


11462

1

dardorel

02.03 2023 в 22:05

Скоро ще има нов спектакъл от Ал.Морфов - руzzката водка мирна в глава не стои.Стойте и гледайте,такъв гений не се е раждал...