100 на 100 Полша

OFFNews 24 октомври 2018 в 17:24 3745 0

По случай 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша Полският институт в София представя сайт със 100 любопитни факти за страната.

Мотото на проекта е "100 години независимост - 100 причини да я опознаеш".

Избрахме 5 факта от внушителната колекция, които Ви представяме тук:

Полският град Вроцлав беше избран за “най-добра европейска дестинация” през настоящата 2018 г. от престижната, базирана в Брюксел, организация European Best Destinations. Той печели пред градове като Билбао, Милано и Амстердам. Вроцлав е известен като “Градът на 100-те моста”. Всъщност, те са 117, което като брой го нарежда на 4-то място в Европа. През 2016 г. Вроцлав беше Европейска столица на културата.

В полската столица Варшава се намира най-тясната сграда в света. Тя е “широка” едва 152 см. “Къщата на Керет” всъщност е инсталация на архитекта Якуб Шченсни. Замислена е като творчески кабинет на известния израелски писател Етгар Керет – нейн първи обитател. В нея се провеждат и различни културни събития.

Полша е първата, и за момента единствена, страна от бившия социалистически блок, която влезе в групата на 25-те развити икономики в света. Това се случи на 24 септември 2018, когато излезе новината за преминаването на Полша от групата на „напреднали развиващи се“ в групата на „развити“ икономики. Подобна промяна се случва за първи път от 10 години насам. По данни на Международния валутен фонд, през 2020 г. брутният вътрешен продукт на Полша ще превиши тези на Швеция и Швейцария.

Мазурските езера, намиращи се в Североизточна Полша, близо до границата с Литва, са повече от 2000 на брой. Те са избрани сред 28-те финалисти от цял свят при определянето на Новите 7 чудеса на природата през 2011 г.

Полша е една от най-горещите точки в света на urban art (градско изкуство). От 2009 г. насам град Лодз претърпя невиждана метаморфоза и се превърна в една от най-значимите галерии на монументалното изкуство на открито. А световноизвестни полски артисти като ETAM CRU и Robert Proch творят по цялото земно кълбо, включително и в София на фестивала URBAN CREATURES.

Стоте любопитни факта за Полша можете да откриете на специалния сайт 100.institutpolski.org

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови