Фотофиниш определи победителя след касапница в 9-ия етап на Тура

OFFNEWS Последна промяна на 09 юли 2017 в 18:50 3193 0

С фотофиниш беше определен победителя в един от най-тежките етапи на Тур дьо Франс между Нантуа и Шамбери (182 км), който включваше три изкачвания от най-висока категория - Кол дьо ла Биш, Гран Коломбие и Мон дьо Шат.

Спечели го колумбиецът Ригоберто Уран от отбора на Канондейл, който изпревари с милиметри на финалната права Уорън Баргийл от Сънуеб и финишира с общо време 5 часа, 7 минути и 22 секунди. Любопитното е, че в последните километри преди финала дерайлорът на велосипеда на Уран се повреди и се наложи да бъде оправян в движение от механик на тима.

Със същото време завършиха и останалите от групата от шест състезатели, които оспорваха етапната победа, като сред тях беше и лидерът във временното генерално класиране Кристофър Фрум от Скай. Той запази водачеството си с общо време 38 часа, 26 минути и 28 секунди, а авансът му пред втория Фабио Ару от Астана е 18 секунди.

Лошата новина за Фрум обаче е отпадането на съотборника му Герант Томас, който падна лошо по време на едно от опасните спускания. Уелсецът, който вървеше втори в генералното класиране е със счупена ключица и напуска Тура.

Добрата новина от днес за Фрум пък беше свързана с един от основните му конкуренти Наиро Кинтана от Мовистар, който не успя да съкрати аванса му и вече изостава на 2 минути и 13 секунди в генералното класиране, като заема осмото място.

Фрум нанесе удара си върху Кинтана 26,9 км преди финала по време на изкачването на Мон дьо Шат, като тръгна в атака, а Кинтана не успя да го последва.

При спускането тежко пострада и австралиецът Ричи Порт. Той не успя да вземе един завой, падна и се претърколи на асфалта, като закачи и друг състезател - Дан Мартин.

Порт удари лошо главата си в скалите край пътя и се наложи да бъде евакуиран с медицински автомобил, след като му беше оказана първа помощ.