"Медиана": 7 формации в парламента. ГЕРБ води на ПП-ДБ с 2%

OFFNews 24 март 2023 в 10:54 4673 7

Графика

Снимка "Медиана"

Нагласи

ГЕРБ води пред коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" с около 2%. ПП-ДБ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации, участващи в нея.

Това сочи изследване на социолозите от "Медиана". Сондажът е направен в периода 17-22 март 2023 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Прави се и изричната уговорка, че изследването не взима предвид гласуването в чужбина, което може да има значително влияние. И се уточнява, че данните не са предизборни прогнози. Те показват предизборните нагласи към 23 март 2023 г. (своеобразна моментна "снимка" на обществено-политическите настроения). Тези нагласи могат да подлежат на промяна в оставащите 9 дни до изборите. Още повече, че към момента 10% от избирателите, които заявяват, че може да отидат до урните, не са решили твърдо дали ще го направят и за кого ще гласуват – това представляват около 250 000 колебаещи се потенциални избиратели, които могат драстично да променят настоящата картина.

Към момента "Възраждане" е трета политическа сила, като данните показват нарастване на потенциала им. ДПС е четвърто, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина. БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но значително се е увеличил обемът на колебаещи се избиратели – нещо нехарактерно за тази партия.

Данните към 23 март 2023 г. показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. "Левицата" (4,3%) и "Български възход" (4,5%) засега са над бариерата за влизане в парламента. "Има такъв народ" също запазва шансове (3.4%).

Към момента може да се очакват поредните "избори с най-ниска избирателна активност". Очакванията са пред урните да застанат около 2,5 млн. избиратели.

Засега данните не дават особени надежди за бърз изход от политическата криза. Независимо от това коя политическа формация ще бъде първа и коя втора (респ. трета, четвърта) те ще трябва да решат една много сложна гатанка.

Огромната маса от избирателите (около 60%) не биха искали нито правителство, лидирано от ГЕРБ, нито правителство, лидирано от ПП-ДБ, …нито коалиционно правителство между двете. (Потенциално първите две политически формации). Същевременно огромната маса от избирателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство.

Оформя се парадоксална картина – Не искаме тия, не искаме и ония, не ги искаме и заедно, но … трябва да се състави редовно правителство! Вероятно единствения изход от това положение е съставянето, под някаква форма, на "служебно" (временно, експертно и т.н.) непартийно правителство … или нови избори, констатират от "Медиана".

-----

Изследването на "Медиана" е направено в периода 17-22 март 2023 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

7

нещото

25.03 2023 в 02:16

Веднага става ясно кой е платил на Медиана за това проучване. !!!!

1005

6

eagle60

24.03 2023 в 15:53

Хаха - Медиана (Кольо Келев, познат като Червен Кольо). Никога нищо не е познал

2099

5

Mateevk

24.03 2023 в 12:05

И на мен ми се иска да е манипулация, но истината е, че нещата вървят на зле. Достатъчно е само да проследите как се движат процентите за партиите в анкетата на този сайт. Да, тя въобще не е представителна и в нея участват само хора, които четат или коментира в сайта. Но тук показателна е динамиката, а тя е трагична. Окакто гласувах в анкетата и започнах да следя промените се случва следното:
1. БСП леко повишава дела си.
2. ГЕРБ расте и вече има пункт и половина повече.
3. Възраждане също бележи почти непрекъснат ръст и в момента има с повече от един пункт по-добър резултат.
4. ПП-ДБ обаче са единствените от по-големите партии, които бележат непрекъснат спад - с цели 4,5 пункта! Да, преобладаващото мнозинство е гласувало за тях - в момента малко над 53%, но тенденцията говори, че при тях няма потенциал за нарастване, за разлика от другите. Тоест, независимо от последните развития, вкл. по отношение на войната в Украйна, това не подобрява резултата на ПП-ДБ, а тъкмо обратното.

1005

4

Диоген

24.03 2023 в 11:40

каквито ни медиите и журналистите,такива ни и социопатите...социолозите де.
но в крайна сметка ние сме си виновни.
щом ги търпим.

5827

3

pisnamiotmutri

24.03 2023 в 11:24

Защо не им отнемат лиценза за манипулация на обществено мнение?

4038

2

Moirae

24.03 2023 в 11:20

Как е? Успяват ли с такива методи да ви накарат да преглътнете кражбите и лицемерието на Борисов спрямо парите на кремъл? Плашат с Копейка, плашат с Радев, ето ви и проучване. Борисов без дума да е казал срещу Костадинов и Радев. Ако се примирявате с това, да питам толкова ли сте страхливи или от вътре ви идва респекта към мутрите.

-1495

1

zuIjin

24.03 2023 в 11:06

Добре платено "социологическо" проучване.