Значително намаляване на инфлацията през 2023 г. прогнозира Любомир Дацов

Наесен еврокомисията може да започне процедура срещу България за свръхдефицит, предупреждава финансистът

OFFNews 03 юни 2022 в 11:40 1670 0

Любомир Дацов

Снимка БТА/Христо Касабов

Любомир Дацов

"Инфлацията се бори с консервативна бюджетна политика и намаляване на икономическия растеж. Тя ще продължи да бъде висока, но ще се стабилизира и ще стихва. Може да качим от вторични ефекти процент, два, но темповете се забавят. Може да наблюдаваме значително намаляване на инфлацията през 2023 г.", прогнозира финансистът и бивш финансов зам.-министър Любомир Дацов пред Нова тв.

Той обаче предупреждава, че "ако продължаваме да помпаме потреблението ще активизираме инфлацията", имайки предвид мерки и действия на правителството.

Според него наесен ЕК може да стартира процедура срещу България за свръхдефицит. "Това е голям политически риск. Ние сме в нарушение, независимо от причините. Има разминавания в данните, изпратени от правителството и тези, изнесени от ЕЦБ. Ние сме изпратили дефицит от 5,3% от БВП, докато те говорят за 3,7%. Чудя се дали някой не е комуникирал, без ние да знаем", каза той.

По думите му мерките нито са кризисни, нито антиинфлационни. "Не е ясно колко ще скочи дефицитът, запазва ли се плана за капиталовите разходи. Пенсиите струват 1,4 млрд. лева, следващата година ще струват двойно, плюс допълнителна актуализация, което прави около 3-4 млрд. допълнителен разход. Натискът за увеличаване на разходите ще бъде огромен. Имаме вече увеличаване на бюджета за непроизводствени разходи, така няма пространство за капиталовите", посочи Дацов.

""Обещаването на пари ще доведе до прекомерна инфлация у нас - коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Иванов пред Нова. - Тя изпреварва с 5-6% показателите в ЕС. Наблюдаваме два пъти по-висок темп на инфлация у нас в сравнение с този в Европа. Българите обедняват два пъти по-бързо отколкото другите в ЕС".

Според него с мерките се гони популизъм, а не реален антиинфлационен ефект.

"25 стотинки компенсация на литър гориво не е насочена към нито една целева група. Това не е и мярка, която ограничава потреблението. В периода откакто се анонсира компенсацията, се видя ръст от 10-15 стотинки на горивата. Тя вече е изядена и резултатът от мярката ще е нулев. Повишение на доходите може да пребори инфлацията", смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!