Зеленият квадрат е в основата на бъдещия световен енергобаланс

OFFNews 31 октомври 2017 в 15:43 2426 0

„Зеленият квадрат“ е в основата на бъдещия световен енергобаланс. Това обяви в изказването си генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов по време на Министерската среща на Международната агенция за атомна енергия, която се провежда в Абу Даби (ОАЕ) и е на тема „Ядрената енергетика на XXI век“.

Атомната енергетика има ключова роля за осигуряване на устойчиво развитие и глобален преход към нисковъглеродни производства. Тя е източник на стабилна и екологично чиста енергия, която се получава на икономически привлекателна цена, заяви Лихачов.

„Атомната енергия, заедно със слънчевата, вятърната и хидроенергията образуват т. нар „зелен квадрат“, който ще стане основа на бъдещия световен енергобаланс. Тя съответства на всички изисквания, които се предявяват към енергетиката на бъдещето. В този план АЕЦ и ВЕИ не са конкуренти, не са алтернатива една на друга, а взаимно се допълват и подобряват, добави Лихачов.

Сред приоритетите пред мирния атом в близко време Лихачов очерта още затварянето на ядрения горивен цикъл и намаляване на обемите от отработено ядрено гориво. „Убедени сме, че бъдещето на световната атомна енергетика е неразривно свързано със затварянето на ядрения горивен цикъл. Неотменна част от него са „бързите“ реакторни технологии. Затварянето на горивния цикъл ще позволи на мирния атом да стане екологично безопасен източник на енергия с практически неизчерпаем ресурс за много десетилетия. И, което е важно, това вече не е далечна перспектива - отчитайки научното и технологично ниво на развитие, имаме всички основания да предполагаме, че комплексен продукт в тази сфера ще бъде предложен на пазара в близките 10-12 години. По мерките на атомната индустрия – това са технологиите на утрешния ден.“

„Росатом“ днес създава производствени мощности за преработка на отработено ядрено гориво на територията на Русия, разработва ново уран-плутониево гориво за връщане на продуктите от преработката в ядрения горивен цикъл. Всичко това ще позволи да се осигури търсенето на атомната енергетика за много десетилетия напред. В тази връзка ние призоваваме всички заинтересовани страни кардинално да активизират сътрудничеството си в областта на бързите реактори и затварянето на ядрения горивен цикъл“, добави Лихачов.

„Росатом“ подкрепя усилията на МААЕ за последователно затягане на изискванията по отношение на безопасността и сигурността в сферата на АЕЦ. Световната атомна индустрия е една от най-отговорните и изпълняващи принципите за безопасно и устойчиво развитие от всички сфери на промишлеността. Безопасността на технологиите и решенията за нас не са просто изискване, а определящо условие за реализирането на който й да е атомен проект“, каза още Лихачов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!