Защо поскъпват горивата? Няколко възможни отговора

OFFNews 25 август 2023 в 13:11 4408 0

горива

Снимка БГНЕС

Бензиностанция.

Има ли връзка поскъпването на горивата по бензиностанциите с предприетите действия за прекратяване на концесията на пристанищен терминал Росенец?

В момента според данните на платформата "Фуело" средни цени на горивата в България за 25 август 2023 г. са следните:

Бензин А95: 2,77 лв./л

Дизел: 2,75 лв./л

Пропан-Бутан: 1,16 лв./л

Метан: 2,01 лв./кг

Само през последния месец те са се увеличили с около 30 стотинки за литър, което специално за колите на пропан бутан е чувствително повишение.

От Българската петролна и газова асоциация коментираха пред OFFNews, че основната причина за ръста на цените е силната волатилност на пазара и дефицитът на дизел в европейски мащаб. Освен това традиционно в сезона на летните отпуски цените традиционно са по-високи заради повишеното потребление.

По-различна е позицията на икономиста Мартин Владимиров - директор на Програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

"Не беше правилно да се прекрати концесията на "Росенец" като първа стъпка към натиск върху "Лукойл" да изпълнява европейските регламенти и санкциите. Първата стъпка трябваше да бъде премахване на дерогацията, която България получава за внос на руски петрол", коментира той пред БНР.

Владимиров обясни, че "Лукойл" печели близо 200 млн. долара на месец от продажбата на евтин руски петрол и преработването му в скъпи горива за българския пазар.

Основният въпрос е какво се случва оттук нататък с пазара на горива и дали държавата може да продължи тази битка до край, а именно да премахне всички привилегии, които "Лукойл" получава, категоричен бе икономистът. Според него "Лукойл" спокойно може да диверсифицира доставките на руски петрол.

По думите му Българската петролна и газова асоциация, която предупреди, че работата с неруски продукт може значително да оскъпи горивата у нас, всява паника в обществото. Според него това е дезинформационно послание с цел да се създаде натиск върху правителството да не предприема действия, с което да рискува евентуално протести.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!