Защо ни са още 200 млн. евро заем, щом имаме 12,7 млрд. лева резерв

Румен Гълъбинов 30 юни 2017 в 12:55 8973 1

Преди ден парламентът гласува нови 200 млн. евро външен заем, въпреки че имаме 12,7 млрд. лв. фискален резерв. Логично идва въпросът - защо ни е този нов дълг като имаме такъв голям фискален резерв?

Новият заем в размер на 200 млн. евро е от Банката за развитие на Съвета на Европа. Обяснението е, че с парите ще се покрива частично българската част от финансирането на проекти по някои от оперативните програми.

Възможно ли е фискалният резерв да е висок само на хартия?

Колко е свободната част от него, с която държавата реално може да разполага?

Повечето от парите в резерва са с целево предназначение и суми, с които трябва да се разплатят други плащания и предстоящи падежи по вече взети заеми.

Фискалният резерв в края на годината не бива да пада под 4.5 млрд. лв. и това ограничение се прилага от години.

Като част от фискалния резерв се отчитат и бъдещи вземания от ЕС - парите от еврофондовете, които са разплатени от държавата ни, но още не са възстановени от Брюксел.

Всъщност повечето от фискалния резерв са пари, които са вече с определено предназначение и всеки нов разход трябва да има определен икономически смисъл.

Така че трябва много да се внимава с неумерените искания към бюджета за харчове на вересия, защото това води до нови заеми.

А може би това е подготовка България да тегли нов още по-голям външен заем.

В същото време едни от най-големите инвеститори у нас в писмо до правителството обръщат внимание, че България изостава в редица обществено-икономически аспекти в сравнение с други държави-членки на ЕС от Източна Европа.

Има редица фактори, които спират инвеститорите да изберат България.

Затова през последните години преките чуждестранни инвестиции у нас са сравнително малко.

А работеща икономика в България, повече инвестиции и нови работни места ще има само, ако има реформи и работеща съдебна система.

Отново чуждестранните инвеститори ни алармират, че икономиката в България е изправена пред проблеми. Писмото е подписано от Американската търговска камара в България (AmCham), Advantage Austria София, Британско-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарската търговска камара, Канадско-българската бизнес мрежа, Френско-българската търговска и индустриална камара и Норвежко-българската бизнес група, както и от сдружението "Конфиндустрия България".

Добре е да се замислим! Евтините заеми днес стават скъпи дългове утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови