България е най-доброто място в Европа за инвестиции в автомобилния сектор

Невена Илиева 04 декември 2016 в 18:17 11019 6

По данни на проучване на "Колиърс Интернешънъл", поръчано от Българската агенция за инвестиции, България е най-доброто място в Европа за инвестиции в областта на автомобилната индустрия.

Това съобщи днес изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев на пресконференция за извършените дейности от агенцията за 2016 година.

Основни причини за предпочитането на страната ни от инвеститорите са цената на работната сила, географското положение на България, което е еднакво близо до клиентите и основните производствени мощности, както и членството ни в ЕС.

Други фактори, които превръщат България в желано място за автомобилно производство, са валутният борд и ниската цена на електрическа енергия за производствени цели.

В класирането сме последвани от Румъния, Унгария, Полша, Чехия, Испания, Великобритания, а изненадващо доста след нас се класират известните с качествените си автомобили страни Франция и Германия, класирани съответно на 9-то и 10-то място.

В момента 100 големи автомобилни компании са разположили производствени бази в България, като те са представители на първо, второ и трето ниво доставчици на автомобилни части и един производител със завод за асемблиране на коли. В момента 8 от 10 коли в Европа имат части, произведени в България.

Предприятията за производство на автомобилни части са на територията на цялата страна, като най-активното производство е в Южна България. Те изработват най-вече маслени помпи, дискове за спирачки, чипове, интегрални схеми и климатични инсталации за гиганти като "Мерцедес", "Ауди", "БМВ" и други.

Автомобилната индустрия съставлява 3.5% от БВП на страната. Приходите към 2015 година са 1.55 милиарда евро, а в края на 2016 година се очаква те да надвишат 2 милиарда евро.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции каза, че желанието на агенцията е да
привлече голям автомобилен производител, който да произвежда колите си изцяло в България, като допълни, че вече има заявен интерес към страната ни.

През 2016 година сертифицираните проекти в автомобилния сектор са девет, на стойност 310 милиона лева. Очаква се те да разкрият 6500 работни места в близките четири години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

5

Много ясно, нали Бат Бойко направи МАГИСТРАЛИТЕ и Магарешки дава евтин бензин.
Благодарим ти Генерал-Доцент-пожарникарю!!!

10812

4

Скандинавец

04.12 2016 в 21:28

"България е най-доброто място в Европа за инвестиции в областта на автомобилната индустрия."
...
Последно - компютри или компоти?

13531

1

Traqn Savov

04.12 2016 в 19:02

всичко това е много хубаво, но на хартия...

Направете го реалност и тогава се хвалете..