Защо ЧЕЗ иска нощният ток да поскъпне със 70%? Ето обяснението

Светослав Метанов 30 април 2020 в 19:11 16312 6

Вдигане на нощната тарифа на електроенергията с близо 70% от 1 юли поиска енергоразпределителното дружество ЧЕЗ, което снабдява потребителите в Западна България и Плевенско.

Това стана ясно след като Комисията за енергийно и водно регулиране публикува на сайта си заявленията на електроенергийните предприятия за промяна на цените на услугите от 1 юли.

ЧЕЗ, която вече повече от две години се опитва безуспешно да продаде бизнеса си у нас, предлага увеличение с 69.54% до 0.09623 лв./квтч за нощната енергия. В момента един киловат струва 5,676 стотинки между 23 часа вечерта и 7 часа сутринта по лятното часово време и от 22 часа до 6 часа през зимата.

Поисканото увеличение от страна на българското поделение на чешката държавна компания прави впечатление, тъй като останалите две ЕРП-та - ЕВН, което обслужва Югоизточна България и Енерго Про в Североизточна България, не искат почти никаква промяна на цените на тока за периода 1 юли 2020 г. - 30 юни 2021 г.

Тогава защо ЧЕЗ претендира за подобен скок на цената и то в момент на пандемия и когато много хора изпитват финансови затруднения от неочаквано сполетялата света криза.

От компанията са категорични, че предложените от нея цени са изготвени в съответствие с действащата нормативна уредба и регулаторните принципи. А именно, че тарифите трябва да позволяват да бъдат покрити разходите на дружествата, да осигуряват изпълнението на законовите и лицензионни задължения, както и позволяват достигане на европейските стандарти за качество на доставките и услугите.

Според енергото, обслужващо и София, в момента е налице кроссубсидиране при действащите цени. Ето защо смятат така.

„ЧЕЗ Електро България" АД предлага изравняване на нощната тарифа за битовите и стопански потребители, съответно на 96,27 лв./МВтч за стопанския и 96,23 лв./МВтч за битовия сегмент. По този начин ще се преодолее и наблюдаваната тенденция за утвърждаване на цени за нощна енергия под нейната себестойност. В момента цената на нощната енергия за битови потребители е 56,76 лв./МВтч, при покупна цена от НЕК 89,67 лв./МВтч", заявяват от компанията.

От ЧЕЗ твърдят, че всеки продаден киловатчас ток по нощна тарифа им е на загуба. 

Основателна ли е позицията на ЕРП-то?

Отговорът е "по-скоро да". Това е така по простата причина, че НЕК им продава електроенергията по една тарифа, при която няма ден и нощ. 

Ако ни дават по-евтин ток през нощта, разбира се, че ще го продаваме по-евтино, категорични са от енергото. Но това не е така.

Всъщност нощната тарифа за електроенергията у нас е трън в очите на собствениците на ЕРП-та у нас още от момента когато мрежите бяха приватизирани още по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. Сегашният изненадващ ход на ЧЕЗ вече е играна и до голяма степен - бита карта. Минат се - не минат няколко години и все някое от енергоразпределителните дружества повдига въпроса за нощния ток.

После?

После чиновникът от енергийния регулатор обяснява на съответното ЕРП колко не е право и оставя претенциите или напълно, или частично неуважени. 

С висока степен на сигурност може да се прогнозира, че и сега КЕВР няма да постъпи по различен начин. Въпреки че генералното решение е съвсем другаде, а именно, че НЕК би трябвало да продава по различни тарифи електроенергията в чак пик и тази в часовете на ниско потребление през нощта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

7

Стефан

01.05 2020 в 05:47

Чез-мез-дез - това са микроскопически територии, с незначителни консуматори. Битовите изобщо не са в сметката, макар че са относително постоянни, поне нещо. Но не е изгодно - това са социални ангажименти.
Защо българската държава не вземе българската столица от чехската държава, аз не знам. Костов да каже.

23293

6

Стефан

01.05 2020 в 05:33

Остави икономическата страна на въпроса. Погледни инженерната.
Жиците са жици - раздават нещо някому.
Вземат го отнякъде.
Какво става с генераторите, когато от тях обаче не вземат?
Правилно, по закона на Лоренц, Х клас доколкото помня, те ще се пръснат, като излязат на неистови обороти без товар.
За кратко може да пуснеш тока в земята, колкото да спасиш машините. Но с това ще докараш земетресение.
А да пуснеш ток по селата не можеш - не ти е платено. Или нямаш далекопроводи - само комунистите правят такива неща.

5355

5

Кики

01.05 2020 в 02:49

В къщата ни в провинцията миналата година спряха тока за 19 часа. Очаквано,ЧЕЗ не изплати никакви компенсации. Интересно, дали биха си позволили да оставят някое населено място в Чехия без електричество за толкова време при липса на извънредни обстоятелства?

23293

4

Стефан

30.04 2020 в 22:08

Политическикте и икономическите щения нямат нищо общо с учебника по електрозахранване и големите мощности. Както костов няма общо със здравия разум.

23293

2

Стефан

30.04 2020 в 21:03

Не. Оправията е всичките тия "частници" да се разкарат, и държавата да прибере собствената си енергосистема в собственото си министерство за тока. Където да седи нормален министър от МЕИ-то, а не приятелката на мутресата от провинциалния паркинг.

Толкова микроскопична енергосистема е нестабилна даже на всичките 111 000 квадратни километра. С малки потребители. А нарязването и на три още по-никакви парчета, е инженерно безумие.