Започва разширението на газохранилището в Чирен

OFFNews 21 юли 2023 в 08:05 1569 0

Чирен

Снимка www.bulgartransgaz.bg

Газохранилището в село Чирен

Разширението на газовото хранилище в Чирен започна от днес. Проектът е от стратегическо значение и е определен от общ интерес за Европейския съюз.

С кратка церемония беше дадено началото на същинските строителни дейности по проекта за разширение на подземното газово хранилище в Чирен – надземна част. "Проектът е наистина от ключово значение за страната. Той преследва три основни цели. Едната е удвояване на капацитета на физическия обем, който ние успяваме да нагнетим – от порядъка на 1 млрд. куб метра природен газ. Но освен този общ обем на съхранение другият съществен параметър е какъв дневен обем имаме на скорост на нагнетяване и добив. Това е от съществено значение не само за страната. Удвояването на тази скорост, от типа на 8 до 10 млн. куб метра на денонощие, това вече е съществен параметър.
Проектът има и още една, трета цел – той заменя стари технологии, обхваща целия обем на съществуващото подземно газохранилище, като развива допълнителни системи за безопасност, за сигурност, за управление. Цялостно ще бъдат обновени и контролно-измервателните прибори и апаратура", обяви министърът на енергетиката Румен Радев.

"Като завършен проект факторът България в региона няма да е само в посока дистрибуция, а и в направление съхранение. В този контекст той е много важен по още една причина. Това е един от няколкото, немного на брой проекти, припознати като общоевропейски важни, значими проекти, което е причината да имаме едно внушително съфинансиране от 78 млн. евро. То е в обем около една четвърт от общата сума, но много по-съществен е не относителният му дял, а припознаването на проекта като значим, като общоевропейски“, допълни министърът на енергетиката.

Изграждат се и нови надземни и подземни съоръжения, както и газопровод, който ще свърже газохранилището със съществуващата газопреносна система на „Булгартрансгаз“. В момента хранилището може да съхранява 450 милиона кубически метра. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!