Започва официално обсъждане третото дете да се издържа изцяло от държавата

OFFNews 22 юли 2017 в 10:27 7315 7

Снимка БГНЕС архив

Идеята на вицепремиера Валери Симеонов третото дете да се издържа изцяло от държавата официално започва да се обсъжда на предстоящия съвет на Националния съвет по демографска политика. Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков пред Нова телевизия. Той обясни, че ще се обсъжда конкретика как тази мярка да бъде въведена. 

Идеята беше държавата изцяло да издържа третото дете в многодетно семейство. Министърът обясни още, че на Съвета ще се обсъждат и мерки срещу "депопулацията" у нас (намаляване на броя на населението). По думите му не е реалистично да се каже, че населението на страната ще започне да расте, но трябва да се изградят мерки за забавяне на демографските тенденции. 

Бисер Петков коментира, че трябва да вземаме пример от Европа, която се бори срещу намаляване на населението в трудспособна възраст.

"Европа търси нови директиви за по-пълноценно използване на личния човешки капитал и изпозлване на капацитета на женте, 12% е по-ниска тяхната заетост, а заплатите им са с 40% по-ниски", обясни министърът, който каза, че трябва да се опитваме да приложим това и в България. 

Петков коментра и минималната работна заплата - работи се по три сценария как тя да бъде увеличена - чрез производителността на труда, икономическите фактори и социалните, които са пречупени през линията на бедност и числеността на семейството.

От думите на Бисер Петков стана ясно още, че работещите бедни в България са огромно число - 700 000 души и доходите, които тези хора получват не са достъчни за водене на нормален живот. 

Бисер Петков коментира скандала с клас „прослужено време”, като каза, че той не е стоял в дневния ред на правителството.

Социалният министър обяви, че идната сряда на Министерски съвет ще се приеме програма за борба с безработицата в Северозапада. 

Във Видин, Враца, Монтана ще се предложи възможност за обучение и заетост към безработни лица, става дума за общественополезни дейности. С програмата ще бъдат обхванати около 830 лица, които ще получават пари колкото минималната работна заплата поне в месеците до Нова година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

6

Augusto

25.07 2017 в 08:08

Интересно какъв е произхода на тоя господин Симеонов, че предлага такава антибългарска мярка.?!?!?!

12803

5

_az_

22.07 2017 в 19:14

Точно тази мярка, така ще вдигне "капацитета" на жените, че свят ще им се завие. Подобна дебилна мярка ще има ефект само върху един етнос.

12450

4

Alicante

22.07 2017 в 15:34

Идеята за стимулиране раждането на трето дете се изхаби откъм съдържание през годините, а нищо не бе направено. Българският етнос вече няма демографската основа да се измъкне от капана посредством раждане на трето дете. Малцинствата ще го надхвърлят точно посредством тази мярка.

Други са правилните мерки сега. Но така е - като не канят в този съвет експерти като д-р Владимир Караджов, а слагат някакви зам-министри и партийни назначения без хал-хабер понятие от демография...

12270

3

HristoSliven

22.07 2017 в 12:56


А, при професията "многодетна самотна майка" (от "шведски" произход, естествено!) ще имали клас "прослужено време" и на какъв процент?

77927

1

El Commandante

22.07 2017 в 11:47

Мюмюн от Столипиново likes this!