Започва изплащането на помощта от 110 лв./мвтч за бизнеса заради скъпия ток

OFFNews Последна промяна на 12 ноември 2021 в 15:33 1085 0

От понеделник започва изплащането на компенсациите за скъпия ток за бизнеса. Небитовите потребители получават намаление от 110 лв. на мегаватчас по програмата на служебния кабинет. ЕК е дала обратна информация, че не счита мярката за държавна помощ, тъй като се прилага равнопоставено. Това обяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков на брифинг във ведомството.

Това означава, че от понеделник ще има реални плащания, които ще са основно към клиентите с директни договори с АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица Изток-2. Бързо ще бъдат получени и парите от фирмите, на които все още не са издадени фактурите за миналия месец. 

"Парите са осигурени 100%, организацията е създадена, подписани са договори с 23 фирми-доставчици, които обхващат повече от 70% от клиентите на българския пазар, които отговарят на условията", обясни министър Живков.

Днес и в понеделник ще приключи подписването на договорите с всички доставчици, така че реално започваме да предлагаме помощта, обясни той и уточни, че една част са получили своите фактури без компенсацията, но тя остава дължима и ще я получат с плащанията на сметките за ноември, в началото на декември.

Във връзка с прилагането на помощта от 110 лв. на мегаватчас Министерството на енергетиката открива телефонна линия за клиенти, които имат въпроси - 029263256.

Всеки ден се актуализира и информацията с кои фирми са сключени договори, клиентите могат да следят дали техният търговец е подписал договора, за да си изискат помощта, посочи още Живков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови