Quantcast

Започна внезапна проверка за картел в "Лукойл" и "Ромпетрол"

OFFNews Последна промяна на 06 април 2016 в 12:55 4553 6

Все още не са огласени резултатите от проверката на КЗК

Служители на Комисията за защита на конкуренцията съвместно с органите на полицията осъществяват в момента внезапна проверка на място в "Лукойл България" ЕООД и "Ромпетрол България" ЕАД. Това съобщиха съобщиха от антимонополното ведомство.

Действията на комисията са част от производството за картел, образувано след секторния анализ на пазара на горива. При проверката комисията има право да изземе всякакви писмени, както и други веществени доказателства, а също така и средства за предаване на информация.

Производството беше образувано, след като комисията изготви поредния си за последните няколко години анализ на пазара и намери основания да търси картел сред търговците на горива. То е насочено освен срещу "Лукойл България" и срещу "Шел България", "Ромпетрол България", "Еко България", "ОМВ България", "Петрол" и "НИС Петрол".

В анализа й се посочва, че въпреки че всички изследвани дружества снабдяват обектите си с горива, които не са произведени от "Лукойл България", ценовата им политика е идентична и не се отличава от тази на веригите бензиностанции с търговско наименование "Лукойл".

В края на март представители на комисията започнаха проверка на петролната асоциация.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.04 2016 в 10:19

Написали са ясно кои са тези дружества, които зареждат и от друго място освен от Бургас - "Шел България", "Ромпетрол България", "Еко България", "ОМВ България", "Петрол" и "НИС Петрол".
Интересно обаче защо не проверяват въпросните дружества и по обвинението, което отправиха към Марешки, че продавал под себестойност? Те твърдяха това. А забележете - Марешки купува през двама търговци от Лукойл. Които на горивата трябва да сложат някаква минимална надценка.

07.04 2016 в 10:00

всички изследвани дружества снабдяват обектите си с горива, които не са произведени от "Лукойл България" ???? Много интересно.

06.04 2016 в 14:38

СТОЙ! Тия са от наште!

06.04 2016 в 14:08

Вярно е че не са само Лукойл, за това на всички по една глоба за участие в картела.

06.04 2016 в 13:17

Вън Лукойл и Газпром от родината,модерните поробители на България!

06.04 2016 в 13:01

Смях. Трябва безкомпромисно да изгоним тази съветска (поробителска) фирма от България. На нейно място да дойде реномиран производител на запад от нас.