Заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов ще бъде освободен

Георги А. Ангелов 12 април 2020 в 13:43 5749 0

Снимка BGNES

Чавдар Маринов

Заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов ще бъде освободен днес от министър Десислава Танева. Подписа върху заповедта за освобождаване, която, според източници на OFFNews, e вече написана, трябва да сложи и премиерът Бойко Борисов. Още преди уволнението да стане факт, в защита на Маринов се обявиха от БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ БИОПРОДУКТИ.

Като мотив за освобождаването на Маринов от правителството ще посочат множество сигнали от биопроизводители, чиито профили в биорегистъра все още не са изчистени от грешки. “Това от своя страна подлага под риск плащанията, които през май месец трябва да бъдат изплатени по мярка 11 ,,Биологично земеделие” на производителите на биологична продукция. Въвеждането на данните в биорегистъра продължава повече от 6 месеца и грешките в него още не са изчистени”, обясниха мотивите източниците ни от правителството.

Въпреки че тези причини още не се оповестени публично от БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ БИОПРОДУКТИ твърдят, че проблемите в биорегистъра и попълването на данни в него – най-малко се отнася до Чавдар Маринов. “Заданието за този регистър е направено преди той да встъпи в длъжност, без каквото и да е обсъждане с контролиращите лица, които следва да попълват информация в него, както и с биопроизводителите, които са най-пряко засегнати от начина на функциониране на този регистър. От проведените срещи в Министерството с експерти от МЗХГ и ДФЗ, останахме с убеждение, че дори и ключови експерти в двете структури не са били наясно с параметрите на заданието и как този биорегистър ще бъде интегриран с различните системи за обмен на информация между двете структури. Недомислиците в регистъра са страшно много и някои от тях са практически нерешими”, се казва още в позицията на асоциацията. Те твърдят, че повечето от вече са намерили решение. “Ако към момента има неизчистени грешки в регистъра, то вината за това е основно на контролиращите организации и/или поддържащите регистъра – „Информационно обслужване“, които трябваше да извършат корекциите в срок”, твърдят още производителите.

Чавдар Маринов беше назначен след подписано споразумение между Министерство на земеделието и протестиращите биопроизводители, подкрепени от колегите им от сектор „Плодове и зеленчуци“ преди година. А протестите бяха отговор на множество проблеми в сектора „Биоземеделие“, няколко негативни одитни доклада, непрозрачност при взимане на решения, приемане на наредби и правила, съсипващи сектора и поставящи под риск бизнеса на десетки реални и наложили се на пазара биопроизводители.

От правителството твърдят, че Маринов не е желан от бранша, който очевидно е разединен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови