Зам.-министър: Магистрала Хемус се е превърнала в строителна илюзия

Държавата се оказа най-големият нарушител на ЗУТ, Автомагистрали е използвано като пощенска кутия, заяви Иван Шишков

OFFNews 12 септември 2021 в 13:13 3628 0

Снимка Архив

Магистрала "Хемус" през последната около година и половина се е превърнала в една строителна илюзия. Държавата се оказва най-големият нарушител на Закона за устройство на територията.

Това заяви пред БНР арх. Иван Шишков, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Аз си представях, че цялата магистрала се строи. Не мога да си представя защо не е планирана цяла магистрала, защо не е отчуждена цялата, защо не е получила разрешение за строеж и да се строи на лотове, но да има процедура за всичко това, обясни Шишков.

Той е категоричен, че не е спрян строежът на магистралата.

"За 4-ти лот вече има решение на Министерски съвет за отчуждаване. В момента се довършват процедурите по отчуждаване, т.е. заплащане на собствениците на имоти. За 5-и лот предстои да се внесе за решение в МС за отчуждаване. Оказва се, че докато ние бързаме да довършим процедурите, някой си е позволил да строи незаконно в чужди имоти и няма жалба от собствениците, уточни Шишков. 

По думите му държавното дружество "Автомагистрали" е използвано за пощенска кутия, тъй като се води официален строител на магистралата. 

"Изкуствено е създаден проблем, защото "Автомагистрали" няма ресурс да строи. Тя обаче не прави договори за подизпълнители за строителство, а прави договори, свързани с доставка на материали и строителна техника. Накрая ще се окаже, че държавното дружество е виновно и всички щети ще останат в държавата. Едни фирми ще си получат парите, защото ще доставят материали, едни фирми ще си получат парите, защото са доставили строителна техника, а накрая качеството и некачеството на строителството ще остане в "Автомагистрали".

Към този момент единственият строител е "Автомагистрали", но строителството не е започнало официално, обясни Шишков. 

За трите лота на АМ "Хемус", които имат одобрен Подробен устройствен план, ще се направи всичко възможно да получат разрешение за строеж, за да започне строителството им законно, подчерта зам.-министърът. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада