Задава се огромно поскъпване на всичко заради скока на тока

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2018 в 09:11 11048 1

Шоково поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса, прогнозират производители.

През последните дни енергията за индустрията поскъпна няколко пъти. В момента цените на тока на българската енергийна борса са полудели. Някои от търговците на ток вече предоговарят условията за доставка с индустриалните си клиенти като от Нова година цените скачат двойно и тройно.

Всяка стотинка отгоре върху цената на промишления ток, ще е удар за бизнеса, категорични са преработватели и производители. Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва, с между 30 и 65%. Прогнозира се шоково поскъпване на основните храни и стоки, които купуваме с между 5 и 10% при крайния продукт.

Най-сериозно ударът ще усети от производителите на хляб. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните. От забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.

„10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб, е електрическата енергия”, заяви хлебопроизводителят Димитър Бешиков пред Нова телевизия.

Затова, когато стотинките отгоре при енергията са много, сметката на Димитър Бешиков не излиза.

„В момента работим на ръба. Вдигнаха се всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-малко или да харчим по-малко електроенергия”, каза Бешиков.

Сметката не приключва с по-високите разходи за ток, които се трупат при собственото му производство на хляб.

„За да ни се подготвят суровините, които ние използваме – сирене, мая, маргарин, масло, брашно, производителите им също използват електрическа енергия, което означава, че и тяхната цена ще се оскъпи”, заяви Бешиков.

Така, при шоковото поскъпването при тока на свободния пазар, сметката ще плати в крайна сметка потребителят.

„Ще се вдигнат и цените на закуските. „Една баничка в момента струва 1.20 лв. Трябва да вдигнем цената й с 25 ст. и става 1.40 лв., което е много”, категоричен е Бешиков. 

По-високите разходи вече пресмятат и месопреработвателите. Между 13 и 15 % от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока, изчисляват от бранша.

„Увеличение при колбасите би имало с около 5 % от крайната цена. Ако кажем, че един колбас струва 10 лв, то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки”, допълни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите.

„Нашият цикъл е непрекъснат. Ние сме принудени да продаваме дори и на загуба. В момента цените в сектора са такива, че продаваме под себестойност”, заяви собственикът на свинекоплекс Вихрен Димитров.

При млечните продукти най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека. Тъй като там отива най-много енергия, пресмятат преработвателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

1

lyubomir52

12.12 2018 в 11:17

Транспорта в икономиката работи основно на дизел.Отчитате ли и това?
Защо цената на дизела в България по бензиностанциите е по-висока от цената на бензина,в останалите страни е обратно.?
Някой знае ли отговора?
До днес никой журналист не е поставил този въпрос? Според Лукойл производствените разходи са по-високи с десет стотинки
на литър.Е да се спомни от химията какво огромно количество дизел се получава от 1 тон нафта в сравнение с количеството
бензин.