Задължително ще проучват ефекта върху уличния трафика при строителство на сгради с над 200 паркоместа

OFFNews 30 октомври 2018 в 12:43 1700 1

От обществените и частни сгради с над 200 места за паркиране ще са длъжни да извършат транспортно проучване за натоварване на уличната мрежа и градската среда от трафик, породен заради изграждането им. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии, публикувана за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Целта е да се проучи допълнителното натоварване на уличната мрежа и градската среда от трафика, който ще се привлече в даден район от изграждането на нови обекти, за които са предвидени повече от 200 паркоместа. Освен за нови, задължението ще важи и при надстрояване, пристрояване и промяна на предназначението на съществуващи сгради, които биха довели до създаване на повече от 200 места за паркиране и ще натовари значително уличната мрежа и градската среда.

Общинските съвети в общините ще могат да разработят изисквания за определяне на обхвата и съдържанието на проучването за нови обекти с необходими или предвидени повече от 200 места за паркиране и гариране. 

Започналите до влизане в сила на наредбата производства по съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж се довършват по реда на тази наредба. За започнато производство по съгласуване и одобряване на инвестиционен проект и издаване на разрешение за строеж се смята внасянето на инвестиционния проект за съгласуване и одобряване от компетентния орган.

Наредбата и мотивите към нея са публикувани на интернет страницата на МРРБ и в Портала за обществени консултации. Заинтересованите лица могат да изразят становищата си в 14-дневен срок.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  14369

  1

  случайно прочетох

  30.10 2018 в 13:47

  То не остана място, вече всичко застроиха.
  Всяка бакалия си слага светофари, където ѝ скимне.
  Цари пълен хаус!
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II