За какво пилеем и без това ниските заплати, които получаваме?

Владимир Йончев 13 ноември 2019 в 12:04 1302 0

Говорим колко сме бедни, как не си стигат парите, но дали поради липса на добра финансова култура или поради друга причина, продължаваме да пилеем и без това ниските си заплати неразумно, безразсъдно и без да мислим за последствията.Харчим за почивки, които не можем да си позволим

Проучванията показват, че по време на национални празници и летни отпуски, над 68% от хората избират да изтеглят бързи кредити, за да отидат на скъпа, луксозна почивка, която не могат да си позволят.

Търкаме лотарийни билети

Голям процент от българите вярват, че мечтите се сбъдват с джакпота от лотарийните билети и всеки ден на излизане от кварталния супер купуват и търкат по едно, две, а понякога и по повече билета. Купувайки всекидневно лотарийни билети от 2, 3, 5 или 10 лв. изобщо не си даваме сметка, че една немалка част от трудно спечелените ни пари се изпаряват от джобовете ни, без дори да забележим.

Купуваме скъпи дрехи и обувки

Има един популярен израз, който казва, че колкото по-беден е човек, толкова по-луксозни и скъпи дрехи купува. И голям процент от нас правят точно това! Вземем ли заплата, отиваме в мола и пазаруваме маркови дрехи, обувки, парфюми… все неща, от които нито имаме неотложна нужда, нито ще ни свършат по-добра работа от по-евтините дрехи или облеклата втора употреба.

Теглим кредити не защото са ни наистина необходими, а заради прищевки

Наистина има хора, които теглят бързи кредити, за да изкарат до заплата, но на фона на останалите, които теглят заеми, за да задоволят прищевките си това е наистина много малък процент. Повечето потребители теглят кредити до заплата за неща, които не са им необходими като покупка на луксозни стоки, екскурзии, забавления и т. н., и т. н.

Купуваме луксозни и скъпи вещи на лизинг

Знаем, че нямаме възможност да закупим със заплатата си последните модели телефони и лаптопи, но държим да ги притежаваме. Затова, без да се замислим, просто купуваме на лизинг неща, които остаряват само след няколко месеца (тъкмо докато си изплатим лизинга) и ние вече „имаме нужда” от още по-нов модел, който съответно взимаме отново на… лизинг.

Обичаме да ходим често на вечери и да се забавляваме в барове

Не че излизането и хапването на вън е лоша идея, но да се храним всяка вечер или през вечер на заведение, а всеки петък и събота да ходим на бар излиза доста скъпо удоволствие, от което оставаме бързо, бързо с празен портфейл.

Пазаруваме без списък в супермаркета

Неписано правило си е: „Пазаруваш ли без списък в супермаркет, на касата ще платиш колосална сума, а в количката ще имаш неща, които не си си и помислял да закупиш”. Пазаруването без предварителен списък „удря” наистина много по джоба и вероятността да оставим половината от заплатата си на касата е много голяма.

Купуваме импулсивно

Преведат ли заплатата ни по сметката като че ли мисълта, че имаме пари ни кара да забравим, че трябва да харчим разумно и ние купуваме напълно импулсивно стоки си с думите „Веднъж се живее”.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови