За един месец: 80 000 са загубили работата си, 15 000 са намерили нова

OFFNews 22 април 2020 в 10:28 2004 0

Деница Сачева

За един месец общият брой на регистрираните безработни е около 80 000. В същия този период почти 15 000 души успяха да намерят работа”.

Това каза социалният министър Деница Сачева по Нова тв.

Според нея мярката 60/40 работи. „Мярката функционира общо 13 работни дни. За това време 72 000 души са успели да запазят своята работа. Тоест 80 000 загубиха, а 72 000 запазиха. 60/40 действа са онези работодатели, които искат да задържат своите хора и именно те се възползват най-много”, посочи още тя.

Според нея упреците, че парите се дават за това хората да си стоят вкъщи, са неоснователни. „Едно от условията е служителите да бъдат на непълен работен ден. То се установява заради недостатъчните възможности за работа, но и защото част от бизнеса е спрял със заповед на държавен орган”, допълни социалният министър.

Сачева посочи, че държавата компенсира едно неблагополучие, което не е по вина нито на работодателите, нито на работниците. „Затова изплащаме 60% от възнаграждението плюс осигуровките. Работодателят трябва да плати само онази част, за която служителят наистина работи”, обясни тя.

Социалният министър съобщи още, че се работи по допълнителна мярка в размер на около 150 млн. лева за покриване на 40% от минималната работна заплата и осигуровките към нея за секторите, които са най-засегнати от кризата.

Смятам, че сме се погрижили за най-важното. На първо място за живота и здравето. На второ – за храната на най-бедните, които се нуждаят от грижа. Обхванали сме възрастните и хората с увреждания. Не на последно място се грижим и за работата, и доходите”, каза Сачева в отговор на притесненията на опозицията, че в страната не са предприети социални мерки.

Министерството дава възможност на работещи родители, които са в неплатен отпуск, да получат еднократно 375 лв. „Това е помощ, от която сега могат да се възползват предимно работещи хора. Без значение какви доходи имат или са имали преди това. Условието е доста високо, защото подоходният критерии е до 610 лв. на член от семейството”, обясни Сачева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови