Всички търговски вериги с квоти за българска продукция

Приветстваме това разширяване, но квотите може да попречат на износа - предупреждава Сдружението за модерна търговия

OFFNews 15 април 2020 в 16:22 2499 0

Приветстваме решението на правителството постановлението, изискващо квоти за българска продукция в магазините, да се отнася за всички търговски Вериги в България. Продуктовите квоти обаче са мярка, която би могла да попречи на български продукти - предупреждава Сдружението за модерна търговия в изявление след срещата днес между негови представители, земеделския министър Десислава Танева и премиера Бойко Борисов.

Разговорът дойде след поредица остри изявления, заплахи и обвинения от веригите и Танева, която дори бе обвинена, че защитава интересите на "някой голям олигарх". "Ябълката на раздора" е правителствено постановление, което изисква в магазините да се обособи място за продажба на регионална продукция. Първоначалният вариант - площта да е 1/2 от магазина - отпадна, но намаляването на напрежението дойде едва след тази последна днешна среща.

В изявлението на Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, Аванти и Фантастико се казва:

Нашите компании биха искали да изразят своята благодарност към министър-председателя Бойко Борисов, министър Десислава Танева и всички участници в днешната среща за предоставената възможност заедно да обсъдим планирането и прилагането на ефективни мерки за подкрепа на българските производители.

Ние приветстваме решението да бъде разширен обхвата на мерките, предвидени от правителството, и те да се отнасят за всички търговски вериги у нас. Участниците в срещата се обединихме и около становището, че е приемливо и важно решението за гарантиране на 90% влагане на сурово българско мляко за производството на български млечни продукти по рафтовете на веригите. Продуктовите квоти обаче са мярка, която би могла да попречи на износа на български продукти, ако засегнатите страни наложат на България ответни ограничения.

Нашите компании подкрепят и до момента българските производители и в най-кратък срок ще изпратят на министъра на земеделието, разработен от нас пакет от конкретни доброволни мерки за подпомагане на пазарно неустойчивите производители в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови