Всички сделки с ток ще минават през борсата

OFFNews 13 декември 2017 в 11:29 3325 0

Централите с обща инсталирана мощност над 5 MW задължително ще продават произведената от тях електрическа енергия чрез енергийната борса, реши парламентът.

Промяната влиза в сила от 1 януари 2018 г., гласят приетите на второ четене промени в Закона за безопасното използване на ядрената енергия.

Промятата е от голямо значение, тъй като спомага за по-прозрачната и честна търговия с ток. След влизането ѝ в сила търговците на електроенергия няма да могат да купуват евтин ток директно от АЕЦ “Козлодуй” или “Марица-изток 2”, а сделките ще са при равни условия за всички на борсата.

За централите, които Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) включва в квотата за регулирания пазар, това ще важи за производството им извън квотата. Задължението за продажби на борсата ще се прилага и за ВЕИ централите, но след като те са достигнали ефективните си часове работа, определени им от КЕВР (за които те получават преференциални цени).

Това ще важи и за производството на когенерациите, извън високоефективното, което задължително се изкупува по преференциални цени.

Промяната беше приета без дебати с пълно единодушие от всичките 124 гласували депутати. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!