Вот за Кристалина Георгиева. Втора жена застава начело на МВФ

OFFNews 25 септември 2019 в 09:55 3423 0

Управителният съвет на Международния валутен фонд ще одобри днес Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ. На изслушването във вторник тя е убедила членовете на борда, че е подходяща за поста, съобщи "Ройтерс", цитиран от "Дневник".


Гласуването е в значителна степен церемониално, а българката, подкрепена от самото начало от френския президент Еманюел Макрон, е кандидат на Европейския съюз и има негласното одобрение на САЩ.


"Тя убеди съвета, че е лидерът, от когото тази институция се нуждае, както и че е силен привърженик на мултилатералната система", разказва източникът на "Ройтерс", пожелал анонимност поради това, че обсъждането на кандидатурата не е публично, пише "Дневник".


Георгиева, която в момента е вторият човек в йерархията на Световната банка, става първият управляващ директор на МВФ от развиваща се икономика и втората жена начело след Кристин Лагард, която се оттегли на 12 септември. Георгиева има репутация на лидер, който е прям, защитава равнопоставеността на жените и се бори с климатичните промени. Новият директор ще ръководи кредитна институция с близо 1 трилион долара, но в сложен момент за световната икономика и търговия - основно заради търговската война между САЩ и Китай, ръста на протекционизма и оттеглянето на Вашингтон от редица установени международни структури.


Скот Морис от Центъра за глобално развитие казва, че в Световната банка Георгиева бързо е успяла да прокара промени и да постигне консенсус за увеличаване на капитала на институцията с 13 млрд. долара и реформа, съгласно която кредитирането ще се насочи от Китай и по-богатите развиващи се държави към бедните, които наистина се нуждаят от финансова и експертна помощ.

Морис, който е бивш служител във финансовото министерство на САЩ, напомня, че Георгиева вероятно ще следва модела на Кристин Лагард, която е действала не като представител на ЕС, а като защитник на интересите на институцията и на отделните държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови