ВиК - Хасково купува ВиК - Димитровград

OFFNews 08 февруари 2022 в 09:20 1560 0

Общото събрание на ВиК - Димитровград прие решение търговското предприятие на дружеството да бъде продадено на ВиК - Хасково, съобщава Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

До вчерашното решение се стигна, след като на 4 февруари Общинският съвет в Димитровград даде съгласие за сделката. Така приключват дългогодишните преговори по консолидация на всички водни дружества в област Хасково.

Община Димитровград е собственик на 49% от капитала на водното дружество, останалите 51% са на МРРБ.

Пазарната стойност на търговското предприятие на ВиК - Димитровград е 380 000 лева, а само задълженията му за електроенергия достигат почти 1 млн. лева, пишат от МРРБ в прессъобщение днес и уверяват, че консолидацията е единствената възможност на ВиК дружествата да кандидатстват за европейско финансиране, чрез което да се подмени остарялата водна инфраструктура и да се подобри качеството на предоставяните на потребителите услуги.

Необходимите инвестиции за ВиК инфраструктурата на територията на област Хасково са в размер на 774 млн. лв. Само за Димитровград те са изчислени на 179 млн. лв. според регионалния генерален план, изготвен по Закона за водите.

Димитровградчани очакват водата им да поскъпне. Сега цената е 1,86 лева на кубик, а в Хасково - 3,52 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews