Веригите: България има запас от зърно за 2 години

OFFNews 28 февруари 2022 в 13:39 1343 0

България има запас от жито за две години напред, успокоиха от големите търговски вериги на среща с вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова и министъра на земеделието Иван Иванов.

Срещата с представители на Сдружението за модерна търговия - включващо "Била", "Лидл", "Кауфланд", "Фантастико", "ПроМаркет", "Т Маркет" и "Метро" - бе проведена в контекста на войната в Украйна, наричана и житницата на Европа.

"Българските граждани трябва да са напълно спокойни за доставките на стоки на фона на кризата в Украйна. Страната ни разполага със запас от зърно за следващите две години, което гарантира спокойствие на пазара. Складовете са пълни и няма недостиг на храни", се казва в прессъобщение на икономическото министерство.

По наблюдение на представители на бранша няма повишено търсене на стоки. Веригите на доставки работят нормално. Пазарът е спокоен - уверяват те.

По време на срещата е било обсъдено и да се потърсят допълнителни средства и начини за подкрепа на български производители за гарантиране сигурността на продоволствието на вътрешния пазар на храни и ограничаване ръста на цените при изостряне на конфликта в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови