Вдигат заплатите на лесовъдите с 20%, Агенцията по горите с ранг на министерство

OFFNews 22 декември 2021 в 10:03 2066 0

"Имаме съдбовен момент с безпрецедентен шанс българската гора да бъде защитена, кражбите и схемите да бъдат спрени", каза пред БНР инж. Александър Дунчев, депутат от "Продължаваме промяната" и бивш директор на ИАГ за изваждането на Агенцията по горите от Министерство на земеделието към МС.

"Така ще се спре с корупционните схеми и политиканстването. Всеки го виждаше досега, че не лесовъдът определя правилата в гората, а политици, кметове, областни, силни фирми и това сега ще може да се промени", каза той.

Според Дунчев тази стъпка се подкрепя от четирите политически партии в управлението и има политическо решение по темата за съдбата на българските гори.

"Досега Агенцията е зависима от земеделско лоби в министерството, а специалистите в тази област години наред бяха държани на ниски заплати и най-добрите от тях избягаха, няма един лев за капиталови разходи", посочи още той.

"Държавната агенция по горите ще решава политиката в горите, контролът в горите и това я прави с ранг на министерство, а заплатите на инспекторите ще се вдигнат с 20 на сто", каза още инж. Дунчев.

Държавните горски предприятия обаче остават към земеделското министерство. Те стопанисват 75 на сто от всички държавни български гори.

"Те остават за известно време към министъра на земеделието. За да се реши дали те ще имат предимно търговски характер или ще се управляват с оглед публичните функции на горите", обясни Дунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови