Вдигат осигуровките по гражданските договори

OFFNews 06 ноември 2023 в 13:55 9169 4

Асен
Асен Василев.

Осигуровките по гражданските договори ще бъдат увеличени и финансовият министър Асен Василев не се е отказал от това си намерение. Това стана ясно след като кабинетът прие промените в данъчните закони за 2024 г.

Предложението Националната агенция за приходите да третира като трудов договор правоотношения, които представляват наемане на работа, без да е сключен трудов договор, бе вкарано в Кодекса за социално осигуряване през преходните и заключителните разпоредби на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Срещу тази идея реагираха както работодателските организации и синдикатите, защото според тях то не е съобразено с редица закони и създава условия за произволно тълкуване и хаос.

По време на представянето на данъчните промени днес обаче Асен Василев обяви, че винаги е било възможно приходната агенция да третира граждански договори като прикрити трудови договори.

По думите му изричното изписване в Кодекса за социално осигуряване се налагало заради тълкувателно решение на Висшия административен съд от края на миналата година. Според това решение НАП няма право на това.

"Не въвеждаме драматични промени", обяви финансовият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

07.11 2023 в 09:55

Чети внимателно. Не бил "задължителен атрибут". Че аз къде съм казал, че е? Казах, че Е ВЪЗМОЖНО да има такъв атрибут.
Например, ако работното ми време на второ или трето работно място е два часа - за да не си прави труда да открива щат и т.н. работодателят ме назначава на граждански договор.
Има свободни професии, които априори са с граждански договори. Журналисти например. Ще кажеш, че трябва да ти четат новини в 10 и 12 часа на обяд, но нямат работно време ли?

И според теб осигуровките трябва да са фиксирани и едни и същи и никога да не се увеличават ли? :D

615

3

швейк

07.11 2023 в 08:48

имаш сериозна грешка.
1. самата идея за граждански договор обезсмисля работното време и не е задължителен атрибут. ако сложиш работно време, тогава едни чичаци и лелки от нап ще ти лепнат глоба, че това е скрит трудов договор.
2. да, това важи за размера на вноската. но какво означава това за здравно-осигурителния статус на лицето? или искаш да кажеш, че с трудов договор за 1 ден ще си здравноосигурен за цял месец? и защо ще се увеличават осигуровките по граждански договор, като по него нямаш право на болнични?

2550

2

alfakentavur

07.11 2023 в 02:21

Това пък как го измисли?
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Нито едно от нещата, които си написал, не е вярно.
1. Гражданският договор може да е и с работно време
2. Осигуровката не зависи от работното врема, а от получената сума

Щото и аз и един депутат имаме може да имаме едно и също работно време, ама плащаме различни осигуровки. И не виждаш ли, че пише "вдигат" осигуровките? Значи и сега ги има, а предстои да се увеличат.
Та как може да питаш как ще стане нещо, което и сега го има, просто ще промени, а не тепърва да се появява?

615

1

швейк

06.11 2023 в 19:47

И как точно ще се смятат? Идеята на гражданския договор е, че нямаш работно време. Имаш определена работа и срок. Може да работиш 1ч или 1 месец. Та осигуровката за колко ще се брои?

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика