В Златни пясъци персоналът е повече от туристите

Големият проблем е, че германците не се завърнаха въпреки ниските цени в сравнение с други дестинации

OFFNews 10 юни 2023 в 16:05 8456 9

Златни пясъци

Снимка БГНЕС

Златни пясъци

Курортът "Златни пясъци" е изключително празен в началото на сезона въпреки прогнозите на бившия екип от служебното правителство на Министерството на туризма за добро лято, предаде сайтът за новини в сферата на туризма TravelNews.

По плажовете и улиците има много малко туристи. Хотелите, ресторантите и заведенията страдат от липсата на германци, които се очаква през тази година да достигнат едва 50% от нивата преди Ковид пандемията. "За съжаление е такава реалната ситуация. Сезонът в "Златни пясъци" и въобще по Северното Черноморие ще бъде много къс заради липсата на германските туристи, които традиционно пълниха крилата извън пилотите юли и август", коментира Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите в "Златни пясъци" и председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Германският пазар, който преди пандемията беше най-големият за българския туризъм и съответно и за "Златни пясъци", ще се възстанови най-трудно. От една страна се страхуват заради близостта до войната в Украйна и икономическата стагнация в Германия. От друга страна, липсват чартъри и полети от германските летища до Българското Черноморие, обясни Щерев.

Това потвърди и Емилия Костадинова, управител на хотел "Афродита" в Златни пясъци. "Невероятният сезон, какъвто прогнозират от Министерството на туризма и някои експерти, не се покрива с реалната ситуация. Сезонът върви бавно и мъчително. Проблемът е всеобщ заради липсата на германските туристи, като всички страдат и ще затънем финансово", каза Костадинова. Според нея на моменти персоналът надвишава броя на гостите в хотела. Тя подчерта, че в една лодка са хотелиери, ресторантьори, транспортни фирми, заведения, магазини и концесионери на плажове. "България сме с най-ниските цени за лятна почивка в Европа и пак нямаме туристи, обясни тя. Всички хотели в "Златни пясъци" са пуснали специални оферти, но не влизат резервации.

По думите на Емилия Костадинова спадът на германския пазар продължава да е 50% спрямо преди пандемията. Българските и румънските туристи не могат да спасят сезона, защото идват основно за дълги уикенди. През останалата част от седмицата хотелите са празни. За целта собствениците вече са принудени да се обръщат към други пазари като Полша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

9

dolivo

11.06 2023 в 12:52

Денислав, фекалиите отиват на 500 м в морето. Няма пречиствателни станции, защото за този обем трябва грандиозен проект, а мутрите няма да вложат, по евтино е да си купуват архитекта на Варна.

И като се пробие тръбата по наблизо, и става леш

Като тая под Варненското езеро

Много пъти е ставал тоз проблем

Като са ти завзели държавата червените гниди, нито пазар ще видиш, нито файда. Само ще те извъртат да плащаш субсидия за да не се загубели 10 15 хиляди работни места

Фалирайте гниди, на народната цица сте се закачили

9030

8

Ivan Terziysky

11.06 2023 в 11:08

Аз пък искам да фалират, особено тия на първа линия. Всички са на мутри или комунета. Всичко взеха под масата.

12078

7

edin slep

10.06 2023 в 20:50

Само златните да бяха, аз какво отношение съм виждал в Несебър, Варна, свети Константин и Елена към българи чужденци - я дгд, една стотинка няма да ви дам.

12315

6

denislav

10.06 2023 в 20:36

Да фалират тъпанарите. И да съборят бункерите дето ги нацвъкаха по цялото черноморие. Не знам кой нормален човек ще иде да се завре в тоя ад там. Аз, ако искам да гледам тълпи и блокове, мога да си ида до "Люлон" или "Дружба" и без пари. Ама понеже искам тишина, чистота, спокойствие и зеленина И тази година ще ида в Гърция.
И следващите ПАК ще отида в Гърция. И няма да си давам парите на дебили, които превърнаха морето ни в армейски плац. Но той пазара си знае работата де - нещата ще се наредят, но бавно. Малко по малко, мъчително ще разберат, че с бетон само не става - трЕбва и малко акъл.
А пък дотогава - ей я Гърция къде е.
Само се замислете - един хотел с 5000 легла всяка сутрин генерира, да речем 4500 ***** (500 гости, да кажем, имат запек) по, средно 0,5 кг -> 2250 кг *****/хотел. Аз упорито търсих в Гугъл земя пречиствателните станции по морето, ама нямах голям успех. Та чудно къде ли отиват обектите на моята кратка аритметика?
Оставям отговора на драгия читател
И приятно къпане

865

5

Constanza

10.06 2023 в 20:23

Имаме такъм туризъм, че въпреки отличните ни природни дадености най-голямото достойнство на нашите курорти си остава ниската цена.

900

4

Porr

10.06 2023 в 18:46

То кои ли прогнози на бившето служебното правителство са се сбъднали, та и тази. Щяхме да стоим на тъмно, всякакви ужасии ни дебнеха.

22547

3

dolivo

10.06 2023 в 18:25

Ся ще ревнат на правителството за субсидии, ще блокират Орлов мост

Фалирай гнидо, повечето от полвината са мутренски хотели и перачници на пари

Нямам намерение да им плащам аз за да оцеляват некадърниците

Фаливай, хотела продавай на безценица и следващия по предприемчив и с пари собственик

Може да значи и външни инвестиции, защото големите вериги имат и парите в резерв, и ноухау как да адаптират към пазара, и уменията да създават нов пазар с маркетинг

**** и некадърниците овикаха орталъка

всички се борим и ни е трудно

22547

2

dolivo

10.06 2023 в 18:20

ми ходят в Турция и Гърция

хем по евтино, хем по приятно

-85

1

Агент 001

10.06 2023 в 16:14

Ха-ха! Какво ли ще рече да пълниш крилата извън пилотите?