''В момента управляващите правят най-разхитителното харчене в историята от хан Аспарух досега''

Според него навсякъде лихвите започват да се покачват и идва края на ерата на евтините кредити.

Рени Петрова 22 май 2022 в 18:20 7346 7

Николай Василев

Снимка БТА/Архив

Бившият икономически министър Николай Василев

В момента управляващите правят най-разхитителното харчене в историята от хан Аспарух досега и получават най-бързия спад на доверие от целия преход. 

Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев в предаването "120 минути" по бТВ. Според него България в момента харчи рекордно в сравнени с "отличната 2019 година". 

"Сложих брояч за българския публичен дълг пред офиса си, защото всяко семейство заслужава да знае колко дължи и колко се увеличава.  С 362 лева на секунда се увеличава. Ако правителството изкара целия си мандат, планира публичният дълг да е 52 млрд. лева, ако нещата не станат още по-лоши", добави той. 

Според него не е време за харчене: "Когато бяха служебни министри, управляващите сега казаха, че "вода газим, а жадни ходим". За мен това е грозно изказване. Ще видите един от най-големите проблеми на света - голямата задлъжнялост". 

Относно предложените мерки Василев заяви, че могат да бъдат наречени социални, популистки, а не антиинфлационни. По думите му те са проинфлационни.

"В първи курс се учи, че когато се харчи повече, се вдига инфлацията. От всички мерки харесвам две - едната е прагът на регистрацията по ДДС да се увеличи от 50 000 на 100 000 лева. Това ще помогне на малките бизнеси. Ще се избегне голямата бюрокрация", каза още бившият икономически министър. 

Втората мярка, която подкрепя, е увеличаване на данъчния кредит на работещите родители. 

"Винаги съм бил против всякакви диференцирани намалявания на ДДС за определи стоки. Чудя се как останалите браншове не казаха, че искат нулев ДДС. Това няма да свърши.  Грешката е, че такива мерки водят до големи злоупотреби. В България има поне три добри неща на световно ниво - добрата данъчна система, която е просто и красива, бюджетната политика пред септември 2020 г. и националният отбор по художествена гимнастика", обясни той.

Василев коментира, че започваме да ги унищожаваме. Той би предложил "за доходите 9% плосък данък, печалба  за фирмите - 9% данък, ДДС намален до 18, 19% и намален за всички сектори еднакво, а за международния туризъм - 5%. Всички други упражнения водят до по-лоши резултати". 

Според него мерките за намаление при зареждането на гориво и замразяването на цените на електроенергията субсидират богатите, а не социално слабите. Николай Василев ги определи като "перверзни".  

"Повечето правителства по света изпадат в капан, който сами си поставят, защото смятат, че колкото са по-големи популисти и колкото повече пари раздават, толкова по-голям рейтинг ще имат", коментира той. 

Според Василев България от въвеждането на Валутния фонд не определя лихви: "Навсякъде лихвите започват да се покачват и идва края на ерата на евтините кредити. През 2008 г. инфлацията беше почти равна на сегашната, а кредити бяха двуцифрени". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5921

7

pisnamiotmutri

23.05 2022 в 09:20

ИТН /ДПС/ чегърта. ГЕРБ не се докосва и за миг само Тошко от тибуната се прави на мъж. Жалко сценаристче

900

5

нещото

22.05 2022 в 19:54

Малкият мук е много активен в оплюването на Правителството. Май не може да го преживее че не можа да
стане министьр !!!!!

10596

3

AntiZ

22.05 2022 в 19:44

Този не беше ли левия таш@к на един прост Симеон, наричан от някои цар? И този "цар", не беше ли избран от един още по-прост народ, вкупом с един селяндур за президент, комунист?

613

2

Valioka

22.05 2022 в 19:15

Не, не е прав - по-голямо грабене от управлението на ГЕРБ никога не е имало в страната ни...

-6142

1

Кокорчо

22.05 2022 в 18:25

Прав е. Такъв спад в доверието към правителство никога не е имало и такаова неодобрение.