В Чехия намаляват сметките за ток

OFFNews Последна промяна на 27 ноември 2014 в 18:20 6023 4

Снимка sxc.hu

Панелен блок в Прага.

Сметките за ток в Чешката република ще намалеят с около 3,5% през следващата година, съобщава Радио Český rozhlas.

Чешкият енергиен регулатор намали с 1,2% тарифата, а контролираната от държавата част от цената на електричеството е малко над половината от крайната стойност, която плащат домакинствата.

В крайната стойност обаче влизат и данъците, както и търговската, тоест нерегулираната цена. Така и ожесточената конкуренция между производителите също се отразява положително.

Поевтиняването ще позволи на чешките семейства да спестят няколкостотин крони от сметката за тока (100 CZK = 7.09 BGN), отбелязва Český rozhlas.

Към момента средната месечна сметка за ток в гарсониера в Прага е около 460 крони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.11 2014 в 18:51

ОФФците много услужливо са пропуснали, че става дума за ЧЕЗ. ЧЕЗките енергийни вампири смучат парите на бедните българи, и ИЗНАСЯТ ПЕЧАЛБА в Чехия. Именно затова чехите ще плащат по-малко за ток, ЗА СМЕТКА НА БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ които ще плащот още повече.

И за да не кричите пак по стария "Професор Балкански", ето ви един анализ близък до темата, писан ПРЕДИ изборите, и то от ЧЕЗки журналист:

"Приключенията на ЧЕЗ в България

Катержина Коубова,
Ярослав Машек
в. „Млада фронта днес"

Българските политици от десницата и левицата са единодушни, че ще е най-добре ЧЕЗ да напусне страната. Проблемът е дали България може да намери пари, за да изкупи обратно акциите от енергийната фирма.

Следващите няколко месеца ще бъдат решаващи за съдбата на инвестициите на ЧЕЗ в България, където чешкият полудържавен енергиен гигант вече е инвестирал петнадесет милиарда крони (580 млн. евро). Поради високите януарски фактури за електроенергия българите излязоха на улицата и същевременно българският енергиен регулатор започна процедура, която може да доведе дори до отнемане на лиценза за „разпределение на електрическа енергия" на ЧЕЗ в България. Това би означавало катастрофа за бизнеса на чешката компания.

Експертите, следящи отблизо отрасъла, предполагат, че по-скоро фирмата няма да загуби лиценза си, но въпреки това българското приключение на чешкия енергиен гигант може да завърши преждевременно. Политиците от досега управляващата десница и от левицата, която по всяка вероятност ще вземе властта след предсрочните избори през май, са на едно мнение: ЧЕЗ би трябвало да напусне България. Това се потвърждава и от разговорите на вестник „Млада фронта днес" с български политици.

„Обратно изкупуване на акциите след споразумение с ЧЕЗ, това би било едно възможно решение", коментира сегашната патова ситуация евродепутатът и член на висшето ръководство на БСП Кристиан Вигенин. Премиерът в оставка Бойко Борисов също „обеща" на ЧЕЗ, че ще загуби лиценза си за „разпределение на електроенергия" в страната. Но и той, ако отново успее да се върне на власт след предсрочните избори, ще трябва да преговаря с ЧЕЗ., както изискват законите и правилата, валидни в рамките на Европейския съюз.

Всяко бъдещо правителство, което би искало да изпълни обещанията си за изгонване на ЧЕЗ от България, съвсем няма да се окаже в лесна ситуация. „Откупуването обратно на акциите представлявало тежка задача, тъй като става въпрос за доста пари. Изпълнителният директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш заяви за вестник „Лидове новини", че е готов да преговаря с новото правителство за изкупуването на държавния цял на справедлива цена.

За колко пари всъщност става въпрос? ЧЕЗ е инвестирала в България около 15 млрд. крони (580 млн. евро), което е сума, включваща електроцентралата Варна, а е получила възвръщаемост на инвестициите в размер на 5 млрд. крони (190 млн. евро.). Освен това чешкото дружество е инвестирало значителни суми в разпределителната мрежа, макар това да е било осъществено с парите от печалбата в страната. Но при евентуално обратно изкупуване тези суми също трябва да се включат в крайната цена. С оглед на драматичната ситуация и от гледна точка на враждебното отношение на българските политици ЧЕЗ може да се окаже с нож, опрян до гърлото и цената да тръгне надолу. „При тези условия трудно може да се говори за пазарна цена, но не мога да си представя, че ще получат по-малко, отколкото са дали при покупката на фирмата" - предполага аналитикът от „J&T" Михал Шнобър. Не вярвам в някаква премия в повече над базисната цена. Ако ЧЕЗ реши да си прибере обратно първоначално похарчените 15 млрд. крони, инвестирани за осемте години, през които развива бизнес в България, може да разчита най-много на вече изплатения на акционерите дивидент в размер на пет милиарда крони. Това ще бъде един наистина много слаб резултат.

„Това не е идеален вариант, но все пак е задоволителна алтернатива, след като чехите са изправени пред риска да загубят лиценза си и да се окажат със значително орязан бизнес на електроразпределителното си дружество ЕНЕРГО-ПРО" - допълва Шнобър.

Защо ЧЕЗ е обект на разследване в България? Българският енергиен регулатор обвинява чешката компания в липса на прозрачност при осъществяване на бизнеса си и пълно затъмнение по отношение на възлаганите обществени поръчки. Според български експерти става въпрос за проблем, който засяга целия енергиен отрасъл. „Повечето от енергийните дружества използват така наречените външни изпълнители за предоставяне на услуги и доставки, вместо да се обявяват публично обществени поръчки. Например ЧЕЗ разпределение купува услуги от ЧЕЗ България, без тази фирма да разкрива колко струва това", обяснява Станев. Същевременно допуска, че чуждестранните инвеститори са успели да ограничат загубите в електроразпределителните мрежи. През 2005 година те са били около една четвърт от доставяните количества, днес при ЧЕЗ са сведени до около 14 процента.

Миналата седмица шефовете на ЧЕЗ в Прага се защитаваха с това, че всички договори вътре в групата подлежат на строг одит от KPMG и че практиката в България не се отличава по нищо от действията на ЧЕЗ и на останалите пазари, на които присъства. За първи път въпросът за съдбата на лиценза ще бъде обсъждан в средата на април. Евентуалните преговори за обратно изкупуване акциите на ЧЕЗ ще бъдат отложени до съставянето на следващото легитимно българско правителство.

ОТ МЯСТОТО
Катержина Коубова

в София проучва как разходите за електроенергия се отразяват на живота на обикновените български семейства

Ваня Григорова е на 34 години и живее сама с деветгодишна дъщеря. До неотдавна все още е живяла в дома на родителите си, заради които сега воюва с ЧЕЗ.

При тях далече не става дума за последната следколедна фактура. Решават проблеми вече година и половина. „Всичко започна през 2011 година, когато ни монтираха новите електромери. От октомври 2011 г. от месец на месец потреблението на електрическа енергия нараства два пъти, от 600 на 1200 кВч", описва проблемите на родителите си, които се борят за всеки лев (приблизително 13 крони).

Бащата Румен е на 56 години и е шофьор на ТИР, който в момента няма почти никаква работа. Не е регистриран в бюрото по труда, все се надява, че ще се появи някаква поръчка. Майката е чистачка. Техният случай илюстрира с какво трябва да се справя чешкото енергийно дружество и същевременно неразбирането и недоверието, които местните жители имат към него.

От центъра на София пътуваме до техния квартал приблизително четвърт час. Това е ромско гето, но подобни полуразпаднали се квартали ще намерите доста и в центъра, достатъчно е да свърнете от някоя главна улица и моментално може да снимате следвоенен филм. Къщата на Григорови е една от най-хубавите. В първия момент ще ви се набият на очи високите стълбове с електрически кабели. „Монтираха ни електромери на 13 метра височина, за да не ги стигаме", обяснява Ваня Григорова. Това е направено още от българския оператор година преди приватизацията.

Когато говорите с българи, осъзнавате какъв голям шамар е било за тях. Всеки от тях знае точно колко крушки има вкъщи и колко кВч изразходва месечно. Следят електромерите по същия начин както часовника, толкова са важни за тях, защото изяждат по-голямата част от доходите, минимално една десета, но понякога и една трета, както беше през последния месец при Григорови. И изведнъж в по-бедните региони, включително и във Варна, някой им ги закачва на стълб.

„Монтираха ни нов електромер, подправиха нашия подпис и се случи. Когато нараснаха сумите за плащане, незабавно се оплакахме. ЧЕЗ изпрати някой, който трябваше да прегледа електромера и отново пристигнаха без предварително съобщение и написаха, че всичко е наред, оставиха ни съобщение в пощенската кутия, отново с подписа на моя баща", разказва Григорова. Трябва да се добави, че за контрола на електромерите и отчитането на данните ЧЕЗ използва външна фирма.

Взривяваща фактура Януарското отчитане на електрическата енергия изкара българите на улицата. ЧЕЗ отчете наведнъж твърде дълъг период и плащанията на хората се повишиха в пъти. Според Ваня Григорова обаче постоянно прави грешки.

ФАКТИ

Бюджетът на Григорови
Бащата (56) преди това заработвал 800 лева (10 400 чешки крони [Kč">), сега около 240 лева (3100 крони), няма поръчки, майката чистачка изкарва 300 лева (3900 крони).

В къщата с площ 100 m2 живеят тримата, годишно плащат за 20 кубика дърва 620 лева (8100 крони). Месечно за електрическа енергия (осветление, печка, хладилник, TV и лаптоп) от 100 до 255 лева (1300 до 3300 чешки крони), за зимата затварят плодове и зеленчуци, за да има какво да ядат.

ЧЕЗ е инвестирала в чужбина 72 млрд. крони

ЧЕЗ в България Енергийния гигант е инвестирал в разширяването на енергийната мрежа в Източна Европа 72 млрд. крони, а е успял да си върне под формата на дивидент за акционерите само 10 млрд. крони. В бъдеще инвестиционната политика на чешката енергийна фирма може да стане по-сдържана - след провала в Албания

Ярослав Машек

Когато през 2004-а ЧЕЗ придоби три разпределителни дружества в България за около девет милиарда крони (900 млн. лв.), това на практика бе най-най-голямата чешка инвестиция в чужбина. По този начин компанията започна да изгражда своя втори стълб в бизнеса - единият в региона на Чехия, Полша, Словакия и още един в региона на Балканите, коментира за в. „Млада фронта днес" бившия изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на ЧЕЗ Мартин Роман. Неговият тогавашен помощник и член на Съвета на директорите Радомир Лашак (който по-късно стана известен със съдебните разправии около иска да му бъдат изплатени компенсации в размер на 120 млн. крони (4.6 млн. евро) за уволнението му от изпадналите в остра криза Чешки авиолинии) обещаваше балансиран микс от чешко-български мениджъри, които да осигурят стабилност на компанията.
ЧЕЗ се бори за оцеляване в Албания, където компанията е изправена пред опасността да загуби 5 млрд. крони (195 млн. евро) заради нарушаване на условията за действие, договорени с албанското правителство.

Същите проблеми компанията изпитва сега и в България, където ЧЕЗ има значително по-голям бизнес, инвестирала е в страната петнадесет милиарда крони и е успяла да си върне обратно пет. „Трябва да инвестираме, за да можем да осигурим адекватна възвръщаемост за акционерите", казваше по време на своето управление Мартин Роман. Българският енергиен регулатор започна процедура срещу ЧЕЗ, която може да завърши с отнемането на лиценза за „разпределение на електрическа енергия", и така значително да намали печалбата на фирмата. Макар че според европейските правила подобна процедура е твърде сложна за осъществяване, българските власти все по-упорито говорят, че искат отново да поемат в свои ръце юздите на българската енергетика. Тази стъпка много зависи от цената, срещу която ЧЕЗ би се отказала от бизнеса си в България.

Не бяха ли прекалено амбициозни намеренията на чешкия енергиен гигант да разшири толкова бизнеса си в Източна Европа и не подцени ли рисковете, които произтичат от условията в Югоизточна Европа? Болшинството от анкетираните експерти не смятат така - поне що се отнася до първата част от въпроса.

„Решенията за експанзия са били основно през предкризисния период при съвсем различна икономическа конюнктура и перспектива, когато експанзията в чужбина имаше смисъл - с изключение на Албания. В Албания условията от самото начало бяха съмнителни и ЧЕЗ грешно прогнозира риска и възможносите си", коментира анализаторът на J&T" Михал Шнобър.
Главният инвестиционен експерт на фирма „Цирус" Марек Хатлапатка подчертава, че ситуацията може да изглежда по-зле, отколкото е, поради скоростта, с която се задълбочават проблемите. „Инвеститорите оценяват негативно ситуацията в България най-вече поради факта, че в толкова кратък период от време след отнемането лиценза на ЧЕЗ в Албания компанията е изправена отново пред идентичен проблем" - анализира Хатлапатка. Според него върху фирмата допълнителен натиск оказват неблагоприятните условия на пазара - ниските цени на електричеството с високо напрежение и краха на цените на емисионните квоти. Съвкупността от тези фактори намали печалбите на ЧЕЗ през миналата година и най-вероятно ще ги свали и през тази година.

Как всъщност фирмата печели в чужбина? За периода на своята задгранична експанзия полудържавната ЧЕЗ е трансферирала обратно в Чехия дивиденти на стойност 10.1 млрд. крони (393 млн. евро). При това до края на миналата година е инвестирала зад граница 71.8 млрд. крони (2.8 млрд. евро). Което означава, че в момента компанията е в минус с 62 млрд. крони (2.4 млрд. евро) в съотношението инвестиции-печалби. Това не означава, че местните фирми на ЧЕЗ не печелят. Общата стойност на техните приходи в средата на миналата година е била 53.3 млрд. Крони (2.8 млрд. евро). Значителна част от тази сума впоследствие е реинвестирана в клоновете на компанията по места. Тоест парите не са върнати в Чехия, а са останали в държавите, където са реализирани печалбите. Може да се предполага, че те са били използвани не само за инвестиции, а и за увеличаване собствеността на ЧЕЗ в чужбина. „Всички инвестиции на ЧЕЗ в чужбина са с планирана и дори по-висока от планираната възвръщаемост - с изключение на Албания, коментира началникът на отдел „Разширяване дейността на ЧЕЗ в чужбина Томаш Плескач. Сега невероятните приключения на ЧЕЗ в България би могло да променят много от детайлите в тази картина.

Глоба няма да платя, казва Румен Григоров, ЧЕЗ неправомерно иска да му наложи глоба до 65 хиляди крони

Семейството е подало няколко жалби. В отговор получават само това, че електромерът работи и може би грешен е бил предишният. Чак тогава пристига да го погледне контролна чета в черно. „Установиха, че към нашия електромер е закачен съседът", казва дъщерята. На семейството обаче от това не олеква. „За това, че е повреден нашият електромер, е отговорен баща ми. Искат от него глоба три до пет хиляди лева (39 до 65 хиляди крони), която той абсолютно не може да заплати", добавя тя.

ЧЕЗ се налага и по друг начин. Отначало се опитваше да научи българите да плащат аванси с тримесечно отчитане. Срещна абсолютно неразбиране.

„Питах шефа на ЧЕЗ защо постъпват така, след като хората нямат доверие. Отговори, че авансовата система спестява пари. Само че хората не разбират това. В България при комунизма винаги един път месечно пристигаше контрольор, поглеждаше електромера и вие му заплащате на вратата", обяснява навиците на местните Илин Станев, шеф на икономическата редакция на българския ежедневник „Капитал".

Друга специфичност е и това, че в България много хора работят сезонно, например в туризма. Не могат през цялата година да отделят постоянна сума за аванси. Регулаторът нареди на ЧЕЗ да фактурира всеки месец. „В България има много измами с измерването, краде се електрическа енергия. Поради това на някои места тези електромери са високо, но и това не пречи на хората", допълва журналистът.

„Проблемът е, че не комуникират с нас, постоянно ни дават същия отговор, че електромерът работи. Аз си пожелавам веднъж да спре", заключава Ваня Григорова и отпътува с баща си да подаде нова жалба в комисията за регулиране на енергийния пазар. Може би за осми път."

Мога да допълня историята и с моите лични разправии с ЧЕЗките бандити, обаче предпочитам вместо това да призова:

ВЪН ЧЕЗ ОТ БЪЛГАРИЯ!

27.11 2014 в 18:42

32лв средна сметка - еееех, къде са тези цени тук....

27.11 2014 в 18:32

Сметката, както и цената НЕ МОГАТ ДА ПОЕВТИНЯВАТ!
Те могат да се увеличават, да нарастват, да намаляват, да се снижават, но не и да "поскъпват" или "поевтиняват".

Поевтиняват българските кандидат-джурналисти, защото са изключително грамотни и с обща култура над средната, с богат речников запас и най-вече с усет към езика. Родният български език.

27.11 2014 в 18:29

"Сметките за ток ще поевтинеят...."
Ми като поевтинеят мисля да си купя няколко сметки за ток, после като им се вдигне цената може да ги продам на далавера....