Управляващите порязаха проекта на БСП за повече бг стоки в магазините

Антония Чорева 13 септември 2017 в 13:02 6356 4

Страхът на ГЕРБ купоните да не се върнат отхвърли предложените от БСП промени в Закона за храните, въвеждащи изисквания за въвеждане на квоти от български продукти в големите супермаркети.

102-ма народни представители гласуваха "за", 19 бяха „против“, а 90 се въздържаха. "За" бяха групата на БСП, ДПС и Воля на Марешки.

По време на дебатите БСП изтъкнаха предимствата на предложените от тях промени. "Искаме сивият сектор да изчезне, производителите да реализират продукцията си, а не им осигуряваме равен достъп до пазара“, коментира Светла Бъчварова - Пиралкова. Левицата изтъкна, че ако ГЕРБ не харесват българските стоки и мислят, че са с по-лошо качество, то за БСП е точно обратното. 

Депутатът Делян Добрев от ГЕРБ обаче каза в какво се коренят страховете на управляващите от приемането на подобно изискване към големите магазини.

В страната няма производство на толкова българско месо, за да се задоволят нуждите на народа. Сега е демокрация, колеги, дефицит на стоки не сме имали от 90-та година. Аз още си спомням купоните - имаше ги и по време на комунизма, и по време на управлението на БСП", каза Добрев и заяви, че предложеният от социалистите регламент въвежда санкции, "така както бяха въведени срещу Северна Корея. Но да си ги въведем сами, това предлагате вие. Да си въведем сами санкции и да си наложим ембарго", категоричен беше Добрев. По време на гласуването групата на ГЕРБ се въздържа.

Лидерът на Воля Веселин Марешки беше категоричен, че това, че правителствата са съсипали земеделската продукция през годините, не може да е довод да не се въведат повече български стоки в магазините.

Предложението на БСП беше за присъствие на минимум 70% мляко и млечни продукти, произведени в България, за месото и месните продукти- минимум 25%, а за пилешкото минимум 50%.

А ако няма такива квоти, се предвиждаше имуществена санкция за супермаркетите в размер на до 10% от годишния оборот от групата, по отношение на която изискването не е изпълнено. Вносителите предлагаха още събраните суми от санкции да постъпват във Фонд „Земеделие“ за подпомагане на местното производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

7

Стефан

13.09 2017 в 22:29

Абе, Добрев, нали това е начинът да проима българско месо ... И селяните някак да живнат. Държавник, ръзиъш ли ... Комсомолски пропагандист.
Пусни една година преходен период в закона, за това време говедата, свините, даже кокошките ще народят. Само твойта глава няма да роди нищо, освен корейско бръщолевене.
Срамно е човек да ви слуша ...(((