Управителят на БНБ: Присъединяването към еврозоната ще вдигне доходите

OFFNews 06 декември 2021 в 09:52 5152 2

Снимка БТА/Цветомир Петров

Присъединяването към еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите у нас. Въпреки растящата инфлация, банковата система е стабилна, обяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев пред бТВ. 

"Неслучайно синдикатите са едни от най-големите привърженици на този процес. Готови сме да извършим големия по обем работа, който предстои през следващите 2 г., политически остава да видим. Бяха направени заявки, че еврото ще влезе на 1 януари 2024 г. Предстои да видим", посочи Радев.

Управителят на БНБ каза още, че 1.9553 ще е курсът лев-евро, който ще се използва при преминаване към общоевропейската валута. А влоговете на хората в лева автоматично ще преминат в евро. Но двете валути ще могат да се използват за кратко - около месец, като първоначално цените ще се обявяват и в евро, и в лева.

За да свикнат хората, този тренд ще започне 6 месеца преди влизането на еврото като официална валута и ще продължи една година след това.

Радев уточни, че бюджетният дефицит е един от критериите, които могат да спрат присъединяването към еврозоната, но България е в много добри изходни позиции по този показател.

Според нето по време на COVID епидемията банковите влогове са се увеличили.

"Депозитите се увеличават още преди кризата, увеличи се по време на кризата – хората действително са притеснени и спестяват. От друга страна, нямат инвестиционни възможности", обясни управителят на БНБ.

Отчетен е и скок при покупката на жилища и в момента не може да се говори за "имотен балон". Това обаче не са добри знаци за развитието на икономиката, но все пак Радев прогнозира, че тя ще възстанови нивата си отпреди кризата в края на 2022 г. Инфлацията също ще бъде стабилизирана през следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

2

fishcake1

06.12 2021 в 16:42

Доходите в България не са ниски заради липса на евро. Нима Швеция, Норвегия, Чехия, Исландия и Швейцария ползват евро?

Гърция прие еврото - и когато имаха проблеми с външния дълг, ЕС ги остави на сухо - накара ги да разпродадат печеливши активи като държавната лотария, пристанища и дори цели острови. В такава криза ако една страна има собствена валута, може да я използва за девалвиране и изчистване на дълга; или за по-силни карти при преговорите за преструктуриране на дълг.

11936

1

Христо Венев

06.12 2021 в 10:05

Джоузеф Стиглиц - Нобелов лауреат за икономика:
"Източна Европа" е големият губещ от началото на 21 век. В момента тя плаща 300-400 милиарда долара всяка година на Западна, и основно на Германия. Западът, но основно Германия, подкупва местния елит чрез еврофондовете.Чрез по-високи заплати, Западът прибира най-добрите специалисти на Изтока, и така разширява изоставането."