Умишлен палеж остави без ток части от 6 столични квартала

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2018 в 10:58 1416 0

Умишлен палеж в колектор в района на бул. „Сливница“ в София, предизвикан при опит за кражба, остави без електрозахранване късно снощи 12 600 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в 6 столични квартала. 

Засегнати бяха домакинства и стопански потребители в „Захарна фабрика“, „Илинден“, „Св. Троица“, „Западен парк“, "Фондови жилища“ и „Банишора“. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ. 

Екипи на ЧЕЗ Разпределние реагираха незабавно, констатирани бяха употребата на запалителни средства в колектора и щети по кабели на дружеството. Един от повредените кабели е 110 kV, положен само преди две години. ЧЕЗ Разпределение създаде организация за алтернативно захранване на засегнатите клиенти до отстраняване на повредите.

Имаме опит с подобни умишлени пожари. Те се извършват с цел изключване на електрозахранването, осигуряване на възможност за обелване на кабелите, сваляне на медния им екран и предаването му в пунктове за изкупуване на цветни метали. Кабелите, които полагаме в последните години обаче, са създадени по съвсем нова технология и не съдържат мед. Докато няма стриктно законодателство в тази посока обаче, подобни набези ще продължат и ще създават дискомфорт на хората“, каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

ЧЕЗ Разпределение е взела всички възможни мерки за защита на колектора, които са в нейните възможности, като е осигурила и жива охрана чрез заплащане на външна фирма, която извършва обходи. Дружеството разчита на компетентните органи за изясняване на всички обстоятелства около инцидента и установяване на нарушителите. Компанията се надява със съдействието на отговорните институции да се преустановят посегателствата по електроенергийната инфраструктура. 

Дружеството информира потребителите в засегнатите райони, че, след отстраняване на щетите, ще възстанови нормалната схема на електрозахранване на клиентите, като е възможно това да бъде придружено с кратковременни изключвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X