Украйна може да спре транзита на руски газ за Европа от догодина

OFFNews 22 юни 2023 в 14:05 3284 4

газ

Снимка Pixabay

Природен газ.

Украйна вероятно няма да поднови договора за транзит на руски газ за Европа. Петгодишният контракт изтича догодина, заяви украинският министър на енергетиката Герман Галушченко пред Financial Times.

Той отбеляза, че украинската газопреносна система е една от последните артерии, по които руският газ се експортира Европа. А шансовете Киев и Москва да се договорят за удължаване на петгодишния транзитен договор, подписан през 2019 г., са малки.

"Наистина не мога да си представя как това може да стане на двустранна основа. Мога да ви кажа, че ние подготвяме нашата система за намаляване на доставките", каза Галушченко.

В момента най-зависимите от руския газ страни са Словакия (95%) и Австрия (около 50%).

Галушченко отбеляза, че Европа ще може да се подготви за намаляването на доставките през Украйна, тъй като и преди е успявала да се приспособи към подобни намаления на доставките по други маршрути.

Без украинския транзитен маршрут единственият газопровод от Русия, който все още ще доставя газ за Европа, ще бъде "Турски поток". Той доставя руски газ до югоизточните страни на континента. Въпросната тръба обаче осигурява едва около 3% от общия внос на газ в Европа.

Галушченко допуска, че Европа може да се опита да посредничи в преговорите, както вече направи през 2019 г. Анализаторите обаче смятат този вариант за малко вероятен предвид сложността на преговорите с Москва днес.

"Загубата дори на малък процент от доставките може да доведе до по-високи цени на целия континент предвид ограничените световни пазари на газ, въпреки че се очаква доставките на втечнен природен газ да нараснат бързо от 2025 г. със стартирането на големи проекти в Катар и САЩ", пише Financial Times.

По действащия договор в момента Газпром трябва да транзитира 40 млрд. куб. м газ годишно през Украйна, като плаща за това 7 млрд. долара. Реално обаче Русия изнася само 12 милиарда кубически метра годишно. Освен това Киев твърди, че Русия не плаща допълнително за използването на газопровода, въпреки че договорът предвижда пълно заплащане на транзитните услуги независимо от действителния обем на транзитирания газ.

Ако договорът не бъде удължен, Газпром все пак ще може да използва украинските тръби, като се яви на търг съгласно паневропейските правила.

Европа бързо запълва своите газохранилища и може да наеме украински капацитет за съхранение, за да съхранява повече газ. Това ще позволи да се избегне рязко повишаване на цените, ако зимата е студена и търсенето на газ се увеличи.

Междувременно в началото на юни Русия реши да намали доставките на газ за Европа до исторически минимум. "Газпром" заяви, че спира газопровода "Турски поток" за профилактика от 5 до 12 юни. По това време единственият маршрут за доставка на руски газ за ЕС беше транзитът през Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

5

avitohol

22.06 2023 в 16:53

Като преписахте тази статия в нея отчетено ли е добива от новите находища на газ в Румъния, които се откриха съвсем скоро ??? Според мен въобще като е писана тази статия още не е било обявено това.

22548

4

dolivo

22.06 2023 в 16:43

Да не гръмне и Турски поток нещо...

345

3

Джендо Джедев

22.06 2023 в 15:27

Алфа, не са го направили най-вече заради Словакия и Австрия. А не заради фюрерчето.

2550

2

alfakentavur

22.06 2023 в 15:00

Трябваше да го спре още преди една година. Договори с фюрер, след като той ти влезе в къщата и започне да граби и убива, вече на важат.

 
X

Да помогнем на украинските деца!