Удължиха срока за плащане на сметките за ток. Вече е 30 дни

Конкурсът за АЕЦ Белене си върви. И петте компании ще подават обвързващи оферти за централата

OFFNews 30 април 2020 в 09:35 3375 0

Удълженият срок за плащане на сметките за ток за битовите абонати от днес се удължава още. Вместо 20-те дни, въведени след началото на извънредното положение, издължаването към ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про вече ще е възможно в продължение на 30 дни.

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на сутрешен брифинг в Министерски съвет.

Тя посочи справка, според която електроенергийната система се справя успешно с извънредната ситуация.

"Близо 70 процента от сметките за ток са платени, като 26% тях са го направили в удължения срок от 10 на 20 дни. Подписани са над 10 700 индивидуални споразумения за разсрочени плащания", посочи Петкова.

Тя подчерта, самите ЕРП-та са се издължили навреме към НЕК.

Споед министъра новото удължаване на срока за плащане от 20 на 30 дни се прави, за да се осигури комфорт и спокойствие на българските граждани.

"Благодари на тези, които успяват да плащат в срок. Колегите от енергоразпределителните предприятия проявяват гъвкавост. Спазват се мерките за безопасност в центровете за обслужване на клиенти на топлофикационните и енергоразпределителните дружества. Призовавам обаче хората да търсят възможности за безкасови плащания", каза още Петкова.

Удълженият срок за плащане ще е в слила до края на извънредното положение ще важи удълженият срок. След това Петкова посъветва хората да поискат индивидуално споразумение за разсрочено плащане, за да не се стигне до натрупването на 2 сметки, които ще трябва да се платят по едно и също време.

Според министъра на енергетиката и трите големи енергийни проекта продължават, макар и по различен начин заради пандемията от коронавирус. 

Процесът за АЕЦ Белене е променен, но не е спрял. Преди 10 дни приключихме процеса за конфиденциалност. Изпратихме информационен меморандум до петте компании, които продължават в процедурата. Те получиха правна рамка, пазарни данни, за да направят анализи и да подадат обвързващи оферти. И петте компании възнамеряват да подадат обвързващи оферти, но в момента достъпът до информационната зала е невъзможен", каза Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови