Удължават изплащането на пенсиите заради хакерската атака

Напълно възможно е сривът на пощите да е свързан с руската агресия срещу Украйна

Светослав Метанов 20 април 2022 в 13:03 1994 0

Снимка БГНЕС Архив

Български пощи най-вероятно ще удължат изплащането на пенсиите и великденските надбавки в пощенските станции, научи OFFNews.

Обичайният период за получаването на парите от възрастните хора е от 7-о до 20-о число всеки месец, но все още не всички пенсионери са си получили полагащото им се заради тежката хакерска атака, на която "Български пощи" бяха подложени преди няколко дни. И в момента почти всички услуги на държавната компания са извън строя.

Изплащането на пенсиите е силно затруднено, тъй като в момента служителите в пощенските станции използват хартиени списъци, от които търсят имената на пенсионерите. Проблем има основно в големите градове, където на някои места все още има опашки. В малките населени места парите на възрастните хора са отдавна раздадени. По обед днес в столичната Централна поща имаше само двама пенсионери, които чакаха да получат парите си. В други клонове обаче изобщо не е толкова спокойно.

"Вероятно изплащането на пенсиите ще продължи и утре. Очакваме справка колко хора още не са си получили парите", казаха пред OFFNews от държавната компания.

"Български пощи" бяха подложени на изключително тежка хакерска атака. Преди ден шефът на компанията Деян Дънешки заяви, че тя е "тежка, специфична и че е дошла от чужбина".

От къде точно е дошлла атаката не се казва. Служители на компанията обаче смятат, че става дума за пробив, който е много вероятно да има връзка с войната в Украйна. Дни преди да бъде съсипана електронната база данни на пощите, хакери удариха и гръцките пощи.

В момента все още няма никаква информация кога и кои услуги ще бъдат възстановени. В момента не могат да се изпращат пари, да се плащат сметки, както и препоръчани пратки - пощите в България на практика са блокирани!

Дънешки преди ден каза, че "на този етап няма данни за изтекли лични данни при хакерската атака". Тази формулировка определено е достатъчно разтеглива. В момента тече проверка на редица държавни институции, сред които са и службите по сигурността в държавата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!