ТВЕЛ и китайски компании сключиха договори за 1 милиард долара

OFFNews 01 май 2017 в 17:55 5569 0

Горивната компания на руската държавна корпорация „Росатом“ – ТВЕЛ, и китайските компании CNEIC и JNPC подписаха пакет договори за доставка на руско ядрено гориво, циркониеви компоненти за топлоотделящи сборки и оказване на инженерингови услуги за енергоблоковете на АЕЦ „Тянван“ на стойност близо 1 милиард долара. 

Сключването на договорите бе в рамките на посещение в Китай на делегация от ТВЕЛ начело с президента на компанията Юрий Оленин. Според подписания пакет документи, ТВЕЛ ще осъществи доставка в Китай на циркониеви компоненти за топлоотделящи сборки, допълнителни партиди гориво за Първи енергоблок и допълнителни ТВС-2М за Втори енергоблок на АЕЦ „Тянван“, както и ще окаже инженерингови услуги за Първи и Втори енергоблок на централата.

По време на срещата с ръководствата на компаниите JNPC, CNEIC, CNNP и CNFC, Юрий Оленин отбеляза успешното сътрудничество на Русия и Китай в ядрената сфера.

„В продължение на много години ТВЕЛ осигурява непрекъснати доставки на високоефективно и безопасно гориво и компоненти за блоковете на Тянванската АЕЦ“, заяви Оленин.

„Нашето сътрудничество не се ограничава само с доставките на гориво. Ние оказваме и услуги по поддръжка при експлоатацията на горивото и по привеждане на блоковете в по-икономични горивни цикли“, подчерта президентът на ТВЕЛ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови