Турция ще внася ток от България

OFFNews 22 април 2014 в 09:17 2808 0

Турция ще внася ток от България

Турция ще внася електричество от България поради продължителното засушаване в страната, съобщи турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, цитиран от БНР.

Той подчерта, че силно са намалели водните ресурси в язовирите, особено в Източен и Югоизточен Анадол. Освен от България ток ще се внася от Иран и от Грузия. Турция също договори възможността за по-евтин руски газ, доставян по газопровода "Син поток".

Танер Йълдъз проведе работна среща със заместник-председателя на "Газпром" Александър Медведев, който пристигна в Анкара във връзка с искането на турската страна за намаляване на цената на газа, който Русия доставя по "Син поток". Газовият договор на Турция с Русия й дава това право. Според турския енергиен министър ще бъде подписан нов договор с Москва за закупуването на газ на разумна цена с участието на частния сектор.

Освен това Турция и Русия принципно са се съгласили за увеличаване на доставките на природен газ от Русия по тръбопровода "Син поток". Планира се двете страни да увеличат обема от 16 млрд. куб. м на 19 млрд. куб. м газ годишно по тръбопровода, който минава по дъното на Черно море.

Другата посока на турско-руското енергийно сътрудничество е атомната енергетика. Русия ще построи две атомни централи на Турция. Очаква се местната турска промишленост да спечели 16 млрд. долара от двата проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови