'Турски поток' ще минава през България, 'Газпром' иска капацитет у нас

OFFNews 30 ноември 2018 в 15:16 3423 3

"Газпром" официално оповести, че планира да резервира капацитет за новата газопроводна инфраструктура у нас - това показва, че втората тръба на "Турски поток" ще мине през България, обяви министърът на енергетиката Темеужка Петрова пред журналисти.

Съобщението, че "Газпром" има такива намерения, е публикувано в руската информационна агенция буквално минути след като парламентът прие новите промени в Енергийната стратегия до 2020 год. Петрова оцени новината като "много добра".

Министърът обясни, че държавното дружество "Булгартрансгаз" провежда пазарен тест с цел да оцени устойчивостта на проекта и да провери дали има интерес по отношение на реализацията му. По думите на министъра в рамките на първите две необвързващи фази на теста е заявен интерес от няколко компании, а сега предстои откриването на третата обвързваща фаза.

Позовавайки се на съобщение от компанията, ТАСС пише, че "Газпром" е заинтересован от реализацията на проекта и чака обявяването на третата обвързваща фаза, за да резервира мощности. "От условията, които обяви "Булгарстрансгаз" в третата обвързваща фаза, ние ще имаме яснота кой резервира капацитет, какво количество и за колко години", обясни министърът.

Петрова наблегна, че сделката ще бъде сключена в синхрон с българския закон за държавните поръчки и с европейското законодателство и Третия енергиен пакет, за да не бъде прекъснат и този проект като "Южен поток". Престои и изграждането на самата инфраструктура, която ще бъде заплатена от държавното дружество "Булгарстрансгаз".

"Налице е необходимост от изграждане на първите 11 км от турската граница на българска територия и изграждане на газоизмервателна станция. Отделно от това, налице е налична инфраструктура - 151 км, която може да бъде използвана. И отделно от това, трябва да бъдат изградени 484 км до българо-сръбска граница - това е новата част от инфраструктурата заедно с две компресорни станции", допълни Петрова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11464

3

Sin

30.11 2018 в 15:56

Тези московски лакеи като че ли се опитват да ни поставят пред свършен факт - някой от Сибир бил решил и решението било много добре!?!? Ало, ама кръчмарят който прави сметките седи в Брюксел, госпожи и господа предатели. И това ви е много добре известно. Вие просто сте за затвора - като преки предатели на интересите на България.

7568

2

Tabadatko

30.11 2018 в 15:43

Ilian Vassilev
4 часа ·

Кого лъжете господа управляващи, че Газовия хъб Балкан е хъб? Имате договори за 16 милиарда кубически метра руски газ, и милиард азерски?! Кого лъжете, че това е равнопоставеност, неутралност към различните потоци, докато блокирате неруски газ през България, инвестирати в обслужване на Газпром. Това не е европейски хъб, а проект за транзит на руски газ. Къде са обвързващите договори за различен неруски газ?
Да ви успокоя няма да стане - очаквайте санкции. Пазарен принцип не може да има, когато имате само един играч. Предупредих, тези "юнаци" ще направят "преструктуриране" на съществуващия договор, което им дава възможност да запазят привилегированите условия за Газекспорт.
Забележете - реалните, обвръзващи договори и парите отиват към РУсия, към другите отиват обещания.
Толкова посредствени хора на върха на управлението, Бълагрия не е имала.
Призовавам всички демократични сили да спасят България от санкции.

7568

1

Tabadatko

30.11 2018 в 15:29

Лелката и до нея тоя с красивите устни.

http://bulgariaanalytica.org/en/2018/11/29/turkstream-the-hidden-agenda/?fbclid=IwAR15pzDHh1WYvQKI-gmLM86oilt7kLb22h 39EhYnWHWVU-VMKuQL_duRKQE