Quantcast

ТTIP - враг номер 1 на Карнобатската селищна система

OFFNews - Бургас Последна промяна на 06 юли 2016 в 13:01 8610 7

Снимка kmeta.bg

Кметът на Карнобат Георги Димитров

Карнобат стана първата бургаска и третата българска община, която се обявява срещу Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (TTIP) между ЕС и САЩ, и CETA - аналогичното споразумение с Канада.

След Ловеч и Горна Малина, които подкрепиха декларацията от Барселона от 22 април, общинският съвет в Карнобат ще гласува също присъединяване към документа. Декларацията е подписана от кметовете и представители на общини и региони, които взеха участие в първата Паневропейска среща за местната власт и новото поколение споразумения за свободна търговия, която се проведе в испанския град. В нея се заявява, че техните населени места са зони, освободени от споразумението, призовава се то да не се подписва, а преговорите да бъдат преустановени. Декларацията е подкрепена вече от близо 2000 общини и региони в Европа, казва кметът на Карнобат Георги Димитров.

В момента тези споразумения се подготвят в условията на пълна непрозрачност, добавя кметът. Изтеклата до момента информация по темата подсказвала, че договореностите, които се предвиждат, не са в интерес на европейските граждани.

Не съм убеден, че става въпрос за отваряне на нови пазари за нас. Напротив! Аз мисля, че Европа се отваря като един огромен пазар точно за транснационалните компании на САЩ и Канада. При неограничени правила. Вижте какъв е парадоксът – дребнотемието, с което се занимават европейските чиновници. Примерно – за извивката на една краставица. Или унифицирането на зарядните устройства за мобилните телефони. Това са изключително важни въпроси. А това, че ние можем да ядем храни, стоки, натъпкани с ГМО, като царевица, ръж и производните на тях продукти, не е въпрос, който да бъде поставен на дневен ред в момента“, коментира Георги Димитров.

В споразумението, според него, прозира протекционизъм на американските и канадските компании. А по никакъв начин не става ясно дали и как ще бъде защитен местният интерес - на обикновените потребители и локални производители. Според кмета, производителите в региона трябва да бъдат категорично защитени. В община Карнобат се отглеждат стотици декари с лозя, зърно, череши, ябълки, праскови и не бива да се допуска подобни споразумения да определят съдбата на фермерите, в условия на пълна непрозрачност.

Тук не става дума за свободна търговия. Тук става дума за свободия без правила. И в една такава борба, разбирайте – пазарите, ако основно за това говорим, са една борба, надделява по-силният. А по-силният, в случая, са транснационалните компании. Това споразумение, видимо, цели защита на техните интереси. Какво означава? Че ние ще бъдем вече задният двор не само на Европа, но и на света. Защото ние трудно ще се преборим“, смята Георги Димитров.

Предстои неговото предложение - да бъде подкрепена декларацията от Барселона, да бъде гласувано на сесия на общинския съвет в края на месеца.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21765

6

Victimized

06.07 2016 в 17:03

Хубаво го постваш , ами кажи поне чел ли си го ? Понеже ако си браво , ако не си нека те светна какво се случва .
Стигаш до точка 2 и те праща да търсиш анекс 1 от световното търговско споразумение , отиваш да го намериш , виждаш че е абсолютен батак , след което осъзнаваш , че целия документ е 1590 страници и всяка точка те препраща към друг подобен документ , след това с тъга на сърцето осъзнаваш , че ти не си юрист със специалност търговско право и няма да разбереш абсолютно нищо . Вярно е , че кмета трябва да е намерил начин да се образова по темата , но тя е сложна дори и за експертите .
Точно по тази причина , дебатите трябва да са обществени , и да смилат информацията за масите , понеже никой не е длъжен да бъде юрист , икономист и т.н.
Но за масите има зрелища понеже медиите грижливо ни заливат с , убийства , секс скандали и жълти клюки ,които са в пъти по-интересни и важни . Тази система е направена да мами хората , не като го крие , просто го прави адски недостъпно ...

7959

1

Nick F

06.07 2016 в 13:51

Предполагам г-н Георги Димитров е запознат в детайли с крайния вариант за TTIP (който предстои да се подпише) и заради това има толкова категорично мнение.