Тристранката се съгласи: Минимална работна заплата за всяка професия

Започват преговори за промяна на осигурителния модел

Ирина Евгениева Последна промяна на 17 юни 2020 в 15:11 3540 0

Снимка Министерски съвет

Работодатели, синдикати и правителство се съгласиха да променят модела, по който се определят осигурителните прагове. Това стана ясно от брифинг в Министерския съвет.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев обясни, че идеята за Националното тристранно споразумение се родила преди около година на среща с работодателите и синдикатите.

"Стигнахме до извода, че трябва да бъдем модерни работодатели и синдикати, да има един добър социален диалог, разбрахме се да заровим томахавките”, допълни Домусчиев.

Той каза, че са успели да постигнат консенсус по много теми и са направили компромиси за много неща.

Съгласихме се да започне договаряне на минимални работни заплати по икономически дейности, заяви президентът на Конфедерация на независимите синдикати в България Пламен Димитров. 

От думите му става ясно, че започват преговори между бизнеса и синдикатите за заместването на минималните осигурителни доходи (МОД) с диференцирани минимални работни заплати по отделни професии.

Той обясни, че трябва да се предложи и отмяна на минималните осигурителни доходи за 2021 година.

"Това предполага да се създаде механизъм, който не допуска отказ от преговори. Във времето назад с бизнеса имахме практика за препоръчителни индекси за увеличение на заплатите, които не са обвързващи за реалния ръст на работните заплати в частния сектор. Имаме съгласието и на правителството, че ще се осигурява ежегоден ръст на заплащането на труда в бюджетните сектори", посочи той.

От своя страна социалният министър Деница Сачева обясни, че една от най-важните точки от споразумението е за минималната работна заплата, която ще се договоря по професии.

“Все още България не е достатъчно социална държава и системата има нужда от сериозни реформи и подобрение”, категорична е Сачева.

Икономическият министър Емил Караниколов обясни, че до 10 дни ще се свика Национален икономически съвет, защото трябва да се подготвят работни групи, които да започнат работа по всяка една точка.

През следващите осем месеца по всички мерки трябва да бъдат направени необходимите законодателни промени и реформи, подчерта Кирил Домусчиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови