Трима президенти дадоха старт на газовата връзка между България и Сърбия

OFFNews 10 декември 2023 в 13:47 1909 0

Ниш, президенти

Снимка БТА

Президентите на България, Сърбия и Азербайджан - Румен Радев, Александър Вучич и Илхам Алиев, дадоха начало на експлоатацията на газова връзка между България и Сърбия. Интерконекторът започва работа днес и по тръбата ще бъдат пренесени първите количества синьо гориво. 

След церемонията Румен Радев каза, че с активната си политика България променя енергийната карта на Европа. "Това е израз на нашата воля с общи усилия да допринасяме за много по-сигурни, много по-диверсифицирани доставки, както за България, така и за всички наши партньори и съюзници", изтъкна президентът Радев в Ниш.

Интерконекторът е с капацитет 1,8 милиарда кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут.

По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки. 

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев определи днешното събитие в Ниш по въвеждане в експлоатация на газовата връзка като церемония на приятелство и партньорство, което ще допринесе за енергийната сигурност не само на София и Белград, но и на цяла Европа.

Сърбия е деветата държава, за която Баку изнася природен газ. Алиев заяви, че до 2027 година страната му ще удвои износа си на природен газ за Европа. Тази година Азербайджан е изнесъл близо 1 млрд. кубически метра синьо гориво за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!