Три проекта на Булгаргаз са приоритетни за ЕС

OFFNews 24 ноември 2021 в 13:33 767 0

Три проекта на „Булгартрансгаз“ са включени в петия списък на проекти от общ интерес на Евросъюза. Това са разширението на газохранилището в Чирен, газовата връзка със Сърбия и модернизацията и разширяването на преносната ни система.

Чрез разширението на газохранилището в Чирен ще се повиши почти двойно капацитетът за съхранение на синьо гориво и ще се увеличат възможностите за добив и нагнетяване на газ. Според „Булгартрансгаз“ това ще стимулира навлизането на нови пазарни участници и ще увеличи интереса на търговците на втечнен природен газ.

Допълнителни средства от Европа се очаква да дойдат и за газовата връзка със Сърбия, за която до момента е осигурено съфинансиране в размер на близо 28 милиона евро.

Третият проект се планира при фази, които включват модернизацията на още компресорни станции, изграждането на нови газопроводи, както и рехабилитацията и подмяната на старите.

От „Булгартрансгаз“ посочват, че включването на тези проекти в списъка на Евросъюза показва стратегическата роля на българската газопреносна система за гарантиране на сигурността на доставките и интегрирането на газовите пазари в региона, ще допринесат и за намаляване на емисиите на парниковите газове при създаването на условия за замяна с природен газ и използваните в момента въглища.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови